reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Gulasz z cukinii ala bogracz

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dzisiaj gulasz, przygotowany na sposób bogracza z tych pierwszych najmniejszych cukinii, które już nie rosną, a tylko przeszkadzają następnym, ale możecie użyć i tych większych.

Gulasz z cukinii ala bogracz

Składniki:

Gulasz z cukinii ala bogracz

 

  • 900 g cukinii ( użyłam żółtej i zielonej)
  • 300 g cienkiej kiełbasy
  • 200 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 1 papryka ( u mnie czerwona)
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki pasty paprykowej (można zamiennie dać paprykę w proszku)
  • 1 gałązka lubczyku lub łyżka maggi
  • 1 l wywaru warzywnego/bulionu/ delikatnego rosołu/wody
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego

 

  • Kluseczki:
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanka wody
  • 4 kopiate łyżki mąki

Sposób przygotowania:

Gulasz z cukinii ala bogracz

przygotowanie

Gulasz z cukinii ala bogracz
użyłam młodziutkiej cukinii zółtej i zielonej

Kiełbasę kroimy w pół talarki lub ćwiartki, boczek i cebulę w kosteczkę.

Paprykę i cukinie kroimy według uznania - u mnie papryka w większą kostkę, a cukinia w centymetrowe talarki.

przygotowanie

Gulasz z cukinii ala bogracz
do wędliny dodałam też odkrojona skórę z boczku

Wędlinę podsmażamy na łyżce oleju.

Dodajemy cebulę i smażymy razem aż cebula zrobi się szklista.

kluseczki

Gulasz z cukinii ala bogracz
jeżeli dodacie wiecej mąki kluseczki będą wieksze

W między czasie przygotowujemy kluseczki, a właściwie lane ciasto- jajko ubijamy, dodajemy wodę i mąkę i ucieramy tak długo, aż wszystko się ładnie połączy i nie będzie grudek.

Ja lubię ciasto rzadkie, ale to od was zależy czy kluski będą większe, moje wyglądają jak małe kłaczki;)

gotowanie

Gulasz z cukinii ala bogracz
jeżeli będziecie używać maggi, to można ja dodać wcześniej

Do podsmażonej wędliny wlewamy wywar, dodajemy paprykę i wszystkie przyprawy, oprócz lubczyku- dusimy 10 minut.

Teraz dodajemy cukinie i lubczyk, wlewamy kluseczki- gotujemy kolejne 10 minut.

Doprawiamy do smaku i podajemy.


Tagi:

danie cukinia