migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1133]

Gulasz z czerwoną soczewicą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny gęsty gulasz to danie idealne na zimne dni. Świetnie rozgrzewa i jest bardzo pożywne. Ja swój gulasz wzbogaciłam soczewicą czerwoną. Soczewica zagęściła gulasz i sprawiła, że danie jest bardziej sycące.

Gulasz z czerwoną soczewicą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz z czerwoną soczewicą

 

  • 550 g szynki lub łopatki wieprzowej
  • 2 l wody
  • 2 marchewki
  • 2 czerwone papryki
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1/2 słoiczka przecieru pomidorowego (ok 200 ml)
  • sól
  • 2-3 listki laurowe
  • ok 2 łyżek czubrycy czerwonej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Gulasz z czerwoną soczewicą
Do garnka wlać wodę. Dodać listki laurowe i zagotować. Szynkę pokroić w średnią kostkę. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i wrzucić pokrojone mięso. Smażyć aż mięso zmieni kolor.

Następnie podsmażone mięso przełożyć do garnka z wrzątkiem. Przykryć i gotować aż mięso będzie prawie miękkie. W międzyczasie marchewkę pokroić w drobną kostkę.

Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w średnią kostkę. Gdy mięso będzie już prawie miękkie dodać pokrojoną marchewkę oraz połowę soczewicy.

Gotować dalej aż marchewka będzie prawie miękka. Następnie dodać pokrojoną paprykę oraz resztę soczewicy a także czubrycę i sól do smaku.

Gotować dalej aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodać przecier pomidorowy i jeszcze chwile gotować, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku jeśli potrzeba.

Część soczewicy dodaje wcześniej po to aby sie rozgotowała i rozpadła dzięki temu zagęści nam gulasz.  
Gulasz z czerwoną soczewicą
Do garnka wlać wodę. Dodać listki laurowe i zagotować. Szynkę pokroić w średnią kostkę.
Gulasz z czerwoną soczewicą
Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i wrzucić pokrojone mięso. Smażyć aż mięso zmieni kolor.
Gulasz z czerwoną soczewicą
W międzyczasie marchewkę pokroić w drobną kostkę. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w średnią kostkę.
Gulasz z czerwoną soczewicą
Gdy mięso będzie już prawie miękkie dodać pokrojoną marchewkę oraz połowę soczewicy. Gotować dalej aż marchewka będzie prawie miękka.