SUPERPRZEPIS

Gulasz z dorsza i dyni

  • 2
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Gulasz z dorsza i dyni

Syte lekkie i rozgrzewające danie z dorszem i dynią w roli głównej. można go podać z kaszą, moja rodzina jadła go bez dodatków. Ryba nie musi być smażona, można ją podać w ciekawej i kolorowej wersji z dużym dodatkiem warzyw.

Składniki:

Gulasz z dorsza i dyni

 

  • ryba marynata:
  • 2 filety z dorsza
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka majeranku

 

 

Sposób przygotowania:

Gulasz z dorsza i dyni

ETAP 1:

Gulasz z dorsza i dyni
dorsza marynuję w cebuli i przyprawach odstawiam

Dorsza przekładam do miski. Cebule kroję w piórka dodaję do ryby, doprawiam solą, pieprzem, majerankiem odstawiam do lodówki na godzinę.

ETAP 2:

Gulasz z dorsza i dyni
paprykę czerwoną i cebulę przesmażam na patelni

Cebulę kroję w kostkę, przesmażam na oleju. Dodaję pokrojoną paprykę i dalej przesmażam.

ETAP 3:

Gulasz z dorsza i dyni
do papryki dodana dynia pokrojona i cukinia

Dynię obieram, kroję w kostkę, cukinię też kroję. Dynie dodaję do papryki, dokładam pomidory obrane ze skóry i dalej dusze. Na końcu dodaję cukinię. Doprawiam sola, pieprzem, papryką wędzoną, czubricą.

ETAP 4:

Gulasz z dorsza i dyni
na koniec dodana ryba w całości i chwilę duszona w gulaszu

Na końcu dodaję dorsza na wierzchu, przykrywam i duszę jeszcze 5 minut.Posypuję gulasz mąką po wierchu, mieszam, dorsza rozdrabniam. Gulasz podaję z natką.