gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Gulasz z grzybkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Gulasz z grzybkami podaję na obiad z kaszą. Polecam - danie jest pyszne i smakowało całej mojej rodzinie.

Gulasz z grzybkami

Składniki:

Gulasz z grzybkami

 

Sposób przygotowania:

Gulasz z grzybkami

ETAP 1:

Gulasz z grzybkami
Grzyby moczymy w wodzie około 3 godzin .

Grzyby moczymy ok. 3 godzin - zmieniając wodę co godzinę, odcedzamy.

ETAP 2:

Gulasz z grzybkami
Drobno posiekaną cebulę podsmażamy przez chwilę.

Cebulę obieramy i drobno siekamy. Przekładamy do głębszej patelni i podsmażamy przez chwilę (na oliwie).

ETAP 3:

Gulasz z grzybkami
Do cebuli dodajemy pokrojone w kostkę mięso.

Mięso kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli, przyprawiamy i podsmażamy ok. 10 minut. Następnie wlewamy wodę i dusimy mięso pod przykryciem ok. 30 minut.

ETAP 4:

Gulasz z grzybkami
Do mięsa i cebuli dodajemy odcedzone grzyby.

Po tym czasie dodajemy odcedzone grzyby i całość dalej dusimy pod przykryciem (aż mięso i grzyby będą miękkie) co jakiś czas mieszając i podlewając wodą w razie potrzeby; przyprawiamy jeżeli jest taka potrzeba.

ETAP 5:

Gulasz z grzybkami
Gulasz z grzybkami zagęszczamy sosem pieczeniowym.

Sos pieczeniowy rozrabiamy w 1/2 szklanki wody i wlewamy do gulaszu - zagęszczając go.
Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Porcję kaszy wykładamy na talerz i polewamy gulaszem