marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Gulasz z karkówki z kurkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Gulasze to typowa potrawa jesienna choć niekoniecznie gotowana w jesienną porę,bo kurki można zebrać miesiąc dwa wcześniej. Nuta grzybowa przydaje smaku potrawie.

Gulasz z karkówki  z kurkami

Składniki:

Gulasz z karkówki z kurkami

 

  • 1 kg.karkówki wieprzowej,
  • 50 dag. grzybów kurek,
  • 2 cebule,
  • 1 czuszka,
  • gałązka lubczyku,
  • 5-6 ząbków czosnku,
  • pieprz czarny mielony,
  • sól zwykła lub czosnkowa,
  • kostka bulionowa wołowa lub grzybowa,
  • olej do smażenia,
  • serek topiony grzybowy lub woda z mąką pszenną(ok.1/4 szklanki),
  • listki laurowe(3-4 szt.),
  • ziele angielskie,
  • 1/2 l wody.

Sposób przygotowania:

Gulasz z karkówki z kurkami
Karkówkę opłukać , osuszyć i natrzeć solą czosnkową lub roztartymi ząbkami czosnku i pieprzem czarnym mielonym. Pokroić na kawałki i obsmażyć wraz z krążkami obranej i umytej cebuli w średnim garnku, a następnie zalać wodą, dodać opłukaną czuszkę w całości oraz gałązkę świeżego lubczyku, listki laurowe i ziele angielskie. Przykryć pokrywką i dusić na zmniejszonym ogniu z 40 min. Kurki jeśli świeże oczyścić i opłukać, a jeśli mrożone wrzucić bezpośrednio do garnka z mięsem i dodatkami. Potem gulasz zaprawić zawiesiną z wody i mąki pszennej lub serkiem topionym z dodatkiem grzybów. Zamieszać, by nie zostały grudki i pogotować jeszcze z 10-15 min. Wyłączyć, doprawić solą i pieprzem, ale w małych ilościach. Czuszkę wyjąć i posiekać drobno i zsunąć z deseczki z powrotem do garnka, a liście i gałązkę można wyjąć. Gulasz nakładać na talerze głębokie i podawać z makaronem lub ziemniakami z wody.