Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Gulasz z kurczakiem i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczny gulasz z warzywami i curry.

Gulasz z kurczakiem i warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz z kurczakiem i warzywami

 

  • duża pierś z kurczaka
  • 1/4 papryki żółtej
  • 1/4 papryki czerwonej
  • cebula
  • mały por
  • marchew
  • kawałek pietruszki
  • garść pomidorków koktajlowych
  • kilka różyczek kalafiora
  • 2 łyżeczki mąki
  • łyżeczka curry
  • sól
  • pieprz
  • śmietanka 12%
  • bulion - ok. 750ml +/

 

Sposób przygotowania:

Gulasz z kurczakiem i warzywami
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i oprószyć pieprzem i curry. Papryki pokroić w paseczki, marchew i pietruszkę w cienkie plasterki, pora w talarki, cebulę i pomidorki w kostkę (mniejsze zostawić w całość lub połówki). Różyczki kalafiora podzielić i umyć. W garnku podsmażyć kurczaka, aby się zrumienił, podsypać mąką, podsmażyć i następnie wyjąć go i odstawić. W tym samym garnku podsmażyć cebulę i pora, gdy się zeszklą dodać marchewkę oraz pietruszkę, a po chwili paprykę. Podsmażać aż lekko zmiękną. Całość zalać bulionem, gotować do miękkości, kilka minut przed końcem gotowania, wrzucić mięso oraz kalafiora. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie jeszcze curry. Zalać śmietanką i podawać z ryżem lub pieczywem.
Gulasz z kurczakiem i warzywami
Marchew, paprykę, pomidorki i pora pokroić.
Gulasz z kurczakiem i warzywami
Kurczaka pokroić w kostkę i przyprawić do smaku.
Gulasz z kurczakiem i warzywami
Warzywa podsmażyć kolejno w garnku gdzie smażony był kurczak.
Gulasz z kurczakiem i warzywami
Warzywa zalać bulionem i dodać resztę składników.