czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Gulasz z kurkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszny, sycący gulasz z dodatkiem leśnych grzybków, w tym przypadku moich ulubionych kurek.

Gulasz z kurkami

Składniki:

Gulasz z kurkami

 

  • 1/2 kg szynki wieprzowej bez kości,
  • 1/2 kg polędwicy wołowej,
  • 600g kurek,
  • duża cebula,
  • 2 duże marchewki,
  • puszka czerwonej fasoli,
  • łyżeczka ostrej papryki,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki bazylii,
  • 1/2 łyżeczki oregano,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz,
  • czubata łyżka mąki pszennej.

Sposób przygotowania:

Gulasz z kurkami
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Oprószyć mąką. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Dodać mięso, zrumienić ze wszystkich stron. Następnie przełożyć do garnka, dodać drobno posiekany czosnek i przyprawy. Marchewki oczyścić, pokroić w kostkę, dodać do mięsa. Zalać wodą - ok. 1 szkl. i dusić na małym ogniu ok. godziny, mieszając od czasu do czasu i w razie potrzeby podlewając wodą. Na koniec dodać odsączoną fasolą i doprawić do smaku. Podawać np. z ugotowaną na sypko kaszą gryczaną.