migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Gulasz z maślakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszny sosik z duszonej wieprzowiny z maślaczkami. Gupasz można podawać z kaszą lub ziemniaczkami a dodatkowo kiszonego ogóreczka

Gulasz z maślakami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gulasz z maślakami

 

  • 450 g szynki wieprzowej
  • 400 g mrożonych maślaków
  • 1 litr wody
  • sól
  • pieprz
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • mąka ryżowa do zagęszczenia
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Gulasz z maślakami
Szynkę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Wrzucić do garnka i zalać wodą. Dodać przyprawy i maślaki. Wszystko razem dusić na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie. Gdyby wywar za bardzo odparował podlać jeszcze wodą. Sos zagęścić mąką ryżową. Gulasz podawać z kaszą gryczaną czy jęczmienną lub ziemniakami.
Gulasz z maślakami
Etap 1 Szynkę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.
Gulasz z maślakami
Etap 2 Wrzucić do garnka i zalać wodą. Dodać przyprawy i maślaki.
Gulasz z maślakami
Etap 3 Sos zagęścić mąką ryżową.Gulasz podawać z kaszą gryczaną czy jęczmienną lub ziemniakami.