marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Gulasz z mielonego mięsa na pikantnie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Dania jednogarnkowe, jak np. gulasz, bigos czy bogracz lubi niemal każdy. Jeśli takie danie podamy z kluskami, makaronem albo ryżem - efekt smakowy gwarantowany.

Gulasz z mielonego mięsa na pikantnie

Składniki:

Gulasz z mielonego mięsa na pikantnie

 

  • 300 g mięsa mielonego np. wieprzowego
  • 1 cebula średnia
  • 2 średnie pomidory
  • 2 kolorowe świeże papryki
  • czuszka
  • serek topiony do zaprawy
  • 1l wody
  • 3 listki laurowe
  • ziele angielskie
  • zioła suszone, np.bazylia, estragon, oregano
  • sól
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Gulasz z mielonego mięsa na pikantnie
Mięso na mielone może być wołowe, wieprzowe a nawet czasem drobiowe, które trzeba opłukać, a po osuszeniu zmielić wraz z obraną, umytą i pokrojoną na piórka cebulą.

Następnie rozgrzać olej na głębokiej patelni lub garnku i przesmażyć mięso, aż zbrązowieje. Zalać je wodą, dodać przypraw zapachowych, czuszkę, dwie świeże papryki oraz dwa pomidory (po opłukaniu i usunięciu gniazd nasiennych), z ogonkami dodać do garnka i dusić pod przykryciem przez 45 min. na wolnym ogniu.

W międzyczasie obgotowane jarzyny wyjąć cedzakiem na sitko i przetrzeć pałką na miazgę prosto do wywaru. Dodać serek topiony zamiast zawiesiny i na zwiększonym gazie i rozmieszać, by się rozpuścił. Wyłączyć i doprawić gulasz ziołami i szczyptą soli. Pieprzu nie trzeba dodawać, bo czuszka jest wystarczająco ostra. Podawać danie z ryżem lub kluseczkami.