Strona główna Gulasz z ozorków wieprzowych

Gulasz z ozorków wieprzowych

bernika - Przepis na: Gulasz z ozorków wieprzowych offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 817
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Gulasz z ozorków wieprzowych
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Najlepszy gulasz z ozorków jaki moze byc :)


trudność: średne
czas:

Gulasz z ozorków wieprzowych - SKŁADNIKI:

Gulasz z ozorków wieprzowych - PRZYGOTOWANIE:

Umyte i wymoczone ozorki oczyszczam w garze, zalewam woda, następnie dodaję przyprawy i gotuje na ogniu około 40 min do 1h  (próbuje widelcem czy są miękkie), wyciagam je i czekam zeby ostygły. wywar zostawiam. Jak poleżą  i ostygną ściągam skórę. najlepiej kroje na kawalki i stopniowo odkrawam z nich zewnetrzna czesc skory i ewentuale elementy z zastygłą krwia, kroje na kostke. rozgrzewam na patelni olej, wrzucam pokojona w kostke cebule i ozorki, smaze, dodaje czosnek przecisniety przez praske. Podlewam stopniowo wywarem z gotowanych ozorkow. Ale tylko tym klarownym, bez szumowin (wcześniej można sobie go przecedzić). Przyprawiam czym sie da zeby osiagnac odpowiedni smak gulaszu (np kostke bulionową). gotuje jeszcz ok. 30 minut. na koniec na sposób chinski zageszczam go czyli woda zimna plus maka kartoflana. Sos ma miec gesta ale klarowną strukture. Mozna uzyc zwykłej maki i zatrzepac nią sos ale ja wolę tamten sposób. Dla poprawienia kolorystyki mozna dadoc natki pietruszki. Gulasz podałam z kasza gryczana :)


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Gulasz z ozorków wieprzowych (strona 1 z 1)  
Jojo

Jojo

2010-02-26 21:52
Przyznam szczerze ze jeszcze nie robilam ozorkow ale slyszalam , ze gulasz jest bardzo smaczny. Chyba sie skusze i wyprobuje. Rozumiem ze chodzi o 3 zabki czosnku ?
Skomentuj
Oceń:
0
Henia

Henia
offline

2010-02-27 19:50
Czy nie lepszy by był z ozorków ugotowanych w jarzynach? Pomysł świetny!
Skomentuj
Oceń:
0
bernika

bernika
offline

2010-03-01 21:18
Można i w warzywach, warto sprobowac. polecam. I ozorki sa naprawde zdrowe.
Skomentuj
Oceń:
0
montajka

montajka
offline

2010-03-03 14:59
Uwielbiam ozorki :) Zazwyczaj robię w galarecie. Gulasz na pewno wypróbuję! 5!
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Wieprzowina
Spaghetti z mięsem mielonym i pomidorami Słoikowa kiełbasa z karkówki z boczkiem i czubricą Niby gulasz z szaszłyka
Grillowany karczek musztardowy Czeski gulasz piwny z zasmażaną kapustą Pierogi z mięsem i pieczarkami
Pieczona szynka z czarną porzeczką Łopatka duszona z białą cebulą  Soczyste żeberka w keczupie
Cukinia faszerowana Klopsy z orzechami włoskimi i szałwią Pieczone polędwiczki marynowane w cydrze

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert online

 
 
 

Sonda

Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

 
 Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane