Strona główna Gulasz z ozorków wieprzowych

Gulasz z ozorków wieprzowych

bernika - Przepis na: Gulasz z ozorków wieprzowych offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 817
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Gulasz z ozorków wieprzowych
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Najlepszy gulasz z ozorków jaki moze byc :)


trudność: średne
czas:

Gulasz z ozorków wieprzowych - SKŁADNIKI:

Gulasz z ozorków wieprzowych - PRZYGOTOWANIE:

Umyte i wymoczone ozorki oczyszczam w garze, zalewam woda, następnie dodaję przyprawy i gotuje na ogniu około 40 min do 1h  (próbuje widelcem czy są miękkie), wyciagam je i czekam zeby ostygły. wywar zostawiam. Jak poleżą  i ostygną ściągam skórę. najlepiej kroje na kawalki i stopniowo odkrawam z nich zewnetrzna czesc skory i ewentuale elementy z zastygłą krwia, kroje na kostke. rozgrzewam na patelni olej, wrzucam pokojona w kostke cebule i ozorki, smaze, dodaje czosnek przecisniety przez praske. Podlewam stopniowo wywarem z gotowanych ozorkow. Ale tylko tym klarownym, bez szumowin (wcześniej można sobie go przecedzić). Przyprawiam czym sie da zeby osiagnac odpowiedni smak gulaszu (np kostke bulionową). gotuje jeszcz ok. 30 minut. na koniec na sposób chinski zageszczam go czyli woda zimna plus maka kartoflana. Sos ma miec gesta ale klarowną strukture. Mozna uzyc zwykłej maki i zatrzepac nią sos ale ja wolę tamten sposób. Dla poprawienia kolorystyki mozna dadoc natki pietruszki. Gulasz podałam z kasza gryczana :)


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Gulasz z ozorków wieprzowych (strona 1 z 1)  
Jojo

Jojo
offline

2010-02-26 21:52
Przyznam szczerze ze jeszcze nie robilam ozorkow ale slyszalam , ze gulasz jest bardzo smaczny. Chyba sie skusze i wyprobuje. Rozumiem ze chodzi o 3 zabki czosnku ?
Skomentuj
Oceń:
0
Henia

Henia
offline

2010-02-27 19:50
Czy nie lepszy by był z ozorków ugotowanych w jarzynach? Pomysł świetny!
Skomentuj
Oceń:
0
bernika

bernika
offline

2010-03-01 21:18
Można i w warzywach, warto sprobowac. polecam. I ozorki sa naprawde zdrowe.
Skomentuj
Oceń:
0
montajka

montajka
offline

2010-03-03 14:59
Uwielbiam ozorki :) Zazwyczaj robię w galarecie. Gulasz na pewno wypróbuję! 5!
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Wieprzowina
Pulpeciki cherry Schab z wędzonym kurczakiem Schab marynowany suszony
Ryż z mięsem mielonym Zapiekanka z mięsem Zrazy ze schabu tradycyjne
Łopatka w sosie chrzanowym Pierogi z kapustą, grzybami i golonką Schab duszony w sosie
Rolowany boczek z grzybami leśnymi Szaszłyki z mielonego z boczkiem Naleśnikowy tort z mięsem i szpinakiem

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

 
 Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

głosuj
 

Ostatnio komentowane