Strona główna Gulasz z ozorków wieprzowych

Gulasz z ozorków wieprzowych

bernika - Przepis na: Gulasz z ozorków wieprzowych offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 817
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Gulasz z ozorków wieprzowych
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Najlepszy gulasz z ozorków jaki moze byc :)


trudność: średne
czas:

Gulasz z ozorków wieprzowych - SKŁADNIKI:

Gulasz z ozorków wieprzowych - PRZYGOTOWANIE:

Umyte i wymoczone ozorki oczyszczam w garze, zalewam woda, następnie dodaję przyprawy i gotuje na ogniu około 40 min do 1h  (próbuje widelcem czy są miękkie), wyciagam je i czekam zeby ostygły. wywar zostawiam. Jak poleżą  i ostygną ściągam skórę. najlepiej kroje na kawalki i stopniowo odkrawam z nich zewnetrzna czesc skory i ewentuale elementy z zastygłą krwia, kroje na kostke. rozgrzewam na patelni olej, wrzucam pokojona w kostke cebule i ozorki, smaze, dodaje czosnek przecisniety przez praske. Podlewam stopniowo wywarem z gotowanych ozorkow. Ale tylko tym klarownym, bez szumowin (wcześniej można sobie go przecedzić). Przyprawiam czym sie da zeby osiagnac odpowiedni smak gulaszu (np kostke bulionową). gotuje jeszcz ok. 30 minut. na koniec na sposób chinski zageszczam go czyli woda zimna plus maka kartoflana. Sos ma miec gesta ale klarowną strukture. Mozna uzyc zwykłej maki i zatrzepac nią sos ale ja wolę tamten sposób. Dla poprawienia kolorystyki mozna dadoc natki pietruszki. Gulasz podałam z kasza gryczana :)


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Gulasz z ozorków wieprzowych (strona 1 z 1)  
Jojo

Jojo
offline

2010-02-26 21:52
Przyznam szczerze ze jeszcze nie robilam ozorkow ale slyszalam , ze gulasz jest bardzo smaczny. Chyba sie skusze i wyprobuje. Rozumiem ze chodzi o 3 zabki czosnku ?
Skomentuj
Oceń:
0
Henia

Henia
offline

2010-02-27 19:50
Czy nie lepszy by był z ozorków ugotowanych w jarzynach? Pomysł świetny!
Skomentuj
Oceń:
0
bernika

bernika
offline

2010-03-01 21:18
Można i w warzywach, warto sprobowac. polecam. I ozorki sa naprawde zdrowe.
Skomentuj
Oceń:
0
montajka

montajka
offline

2010-03-03 14:59
Uwielbiam ozorki :) Zazwyczaj robię w galarecie. Gulasz na pewno wypróbuję! 5!
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Wieprzowina
Naleśnikowy tort z mięsem i szpinakiem Kotlety mielone z suszonymi pomidorami Roladki schabowe nadziewane
Pieczeń w chlebie schowana Szynka peklowana z szynkowara Duszona karkówka
Wieprzowina z jesiennymi warzywami w adżice Schab pieczony do kanapek Schab pod jarmużową pierzynką
Kotleciki mielone z dynią i czerwoną cebulą Gulasz z suszonymi śliwkami i pomidorami Kotleciki mielone z ziołami prowansalskimi

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane