Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Gulasz z papryką i ogórkami konserwowymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rozgrzewające i syte danie idealne na nadchodzące jesienne chłody. Aromatyczny gulasz z łopatki wieprzowej, papryki i konserwowych ogórków.

Gulasz z papryką i ogórkami konserwowymi Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Gulasz z papryką i ogórkami konserwowymi

 

Sposób przygotowania:

Gulasz z papryką i ogórkami konserwowymi

Przygotowanie mięsa:

Gulasz z papryką i ogórkami konserwowymi
Doprawiona i pokrojona w kostkę łopatka wieprzowa

Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso pokroić w sporą kostkę, wrzucić do miski, wlać sos sojowy, dodać paprykę słodką i doprawić obficie pieprzem. Wymieszać, odstawić na 10-15 minut.

Przygotowanie warzyw:

Gulasz z papryką i ogórkami konserwowymi
Obrane i pokrojone warzywa do gulaszu

Ogórki i pozbawioną gniazd nasiennych paprykę pokroić w kostkę, a cebulę w grube pióra.

Smażenie składników:

Gulasz z papryką i ogórkami konserwowymi
Mięso z cebulką i papryką w trakcie obsmażania

Na rozgrzanym oleju w garnku podsmażyć na rumiano cebulkę i paprykę. Dodać mięso i obsmażyć przez 5 minut, aby nie było surowe.

Gotowanie gulaszu:

Gulasz z papryką i ogórkami konserwowymi
Gulasz z papryką i cebulką w trakcie gotowania

Podlać wodą do przykrycia całości. Dodać ogórki, przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, tymianek.

Gotować na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie 35-40 minut.

Doprawić przyprawą uniwersalną i pieprzem i pogotować przez 2 minutki aby smaki się przegryzły. Mąkę rozrobić z odrobiną wody i mieszając rózgą zawartość garnka wlać do gulaszu.

Zagotować i podawać z kaszą lub makaronem. Smacznego!