Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Gulasz z pieczarek i kiełbasy.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pieczarki można zastąpić suszonymi grzybami. Wcześniej trzeba ich namoczyć i ugotować.

Gulasz z pieczarek i kiełbasy.

Składniki:

Gulasz z pieczarek i kiełbasy.

 

  • 1/2 kg kiełbasy
  • 40 dag pieczarek
  • 30 dag boczku wędzonego
  • 2 cebule
  • 4 pomidory
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Gulasz z pieczarek i kiełbasy.
Boczek bardzo drobno pokroić i podsmażyć na 1 łyżce oliwy. Następnie do podsmażonego boczku dodać posiekaną cebulę i zeszklić. Pieczarki umyć i pokroić na kawałki, wsypać do boczku z cebulą i dusić około 5 minut. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i podsmażyć na oddzielnej patelni na pozostałej oliwie. Kiełbasę obrać z osłonki, pokroić w plasterki, dodać do pieczarek, połączyć z pomidorami i koncentratem pomidorowym. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Wymieszać i dusić pod przykryciem około 15 minut.