aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Gulasz z pieczarkami i papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Lekko ostry gulasz z miękką łopatką w towarzystwie pieczarek i papryki. Najlepiej smakuje jako dodatek do ziemniaków lub kopytek.

Gulasz z pieczarkami i papryką Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Gulasz z pieczarkami i papryką

 

Sposób przygotowania:

Gulasz z pieczarkami i papryką
Cebule obieramy i kroimy w plastry. Wrzucamy do garnka na rozgrzany olej. Przyprawiamy solą i dusimy pod przykryciem przez 3 minuty. Łopatkę myjemy i osuszamy, kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka z cebulą. Mięso smażymy przez 5 minut co chwilę mieszając. Przyprawiamy ostrą mieloną papryką i zalewamy wodą. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.

W tym momencie gulasz przyprawiamy solą. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Paprykę myjemy i kroimy w cieniutkie paseczki. Dorzucamy do garnka z gulaszem. Mieszamy i całość gotujemy jeszcze przez 5 minut. W kubku mieszamy mąkę z odrobiną wody i powoli wlewamy do gulaszu, zagęszczając go.

Na końcu całość przyprawiamy pieprzem i gotujemy jeszcze przez 3 minuty co chwilę mieszając. Podajemy na gorąco, wówczas najlepiej smakuje. 
Gulasz z pieczarkami i papryką
Pokrojoną cebule przyprawiamy i dusimy przez 3 minuty.
Gulasz z pieczarkami i papryką
Pokrojoną łopatkę dorzucamy do cebuli. Smażymy 5 minut co chwilę mieszając.
Gulasz z pieczarkami i papryką
Całość przyprawiamy ostrą papryką i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości.
Gulasz z pieczarkami i papryką
Dodajemy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki.
Gulasz z pieczarkami i papryką
Dorzucamy pokrojoną w paseczki paprykę.
Gulasz z pieczarkami i papryką
Gulasz zagęszczamy mąką wymieszaną z wodą.