kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Gulasz z piersi kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny, sycący gulasz drobiowy z piersi kurczaka w sosie pomidorowym. Podajemy z ziemniakami lub ryżem.

Gulasz z piersi kurczaka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz z piersi kurczaka

 

  • 600 gram piersi z kurczaka
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka białego pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka curry
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka gęstego przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka wody

Sposób przygotowania:

Gulasz z piersi kurczaka
Mięso myjemy i obsuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w dużą kostkę i przekładamy do miski, posypujemy solą, białym pieprzem i curry, mieszamy i odstawiamy. Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy na małym gazie.
W międzyczasie obieramy cebulę i czosnek, kroimy w kosteczkę i smażymy na rozgrzanym oleju, aż będzie szklista, dodajemy pokrojone mięso i smażymy razem przez kilka minut. 
Przekładamy do garnka z gorącą wodą i gotujemy do miękkości, dolewamy przecier pomidorowy i gotujemy razem przez chwilę.
Gulasz z piersi kurczaka
Umyte i osuszone z wody mięso kroimy w dużą kostkę.
Gulasz z piersi kurczaka
Pokrojone mięso przekładamy do miski i doprawiamy.
Gulasz z piersi kurczaka
Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy.
Gulasz z piersi kurczaka
Na rozgrzanym oleju smażymy pokrojoną cebulę i czosnek.