Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Gulasz z serc drobiowych w sosie śmietanowo-grzybo

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pomysł i przepis pochodzi z książki Tomka Jakubiaka - Jakubiak Lokalnie i powiem Wam, że serduszka są pycha - polecam.

Gulasz z serc drobiowych w sosie śmietanowo-grzybo

Składniki:

Gulasz z serc drobiowych w sosie śmietanowo-grzybo

Serduszka

  • 300 gram serc drobiowych ( dałam 450 gram )
  • 3 szalotki
  • 2 łodygi selera naciowego (pominęłam bo moja rodzina ma na niego uczulenie )
  • 4 duże boczniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki sosu sojowego ciemnego ( użyłam 2 )
  • Kieliszek koniaku
  • Kilka listków lubczyku
  • Szklanka bulionu drobiowego
  • ½ szklanki śmietany 30 %
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • Sól, pieprz
  • Bagietka

 

Sposób przygotowania:

Gulasz z serc drobiowych w sosie śmietanowo-grzybo
Serca drobiowe kroimy na pół, oczyszczamy, myjemy i osuszamy.

Masło rozpuszczamy na patelni, dolewamy oliwę i przesmażamy na niej pokrojone w piórka szalotki, posiekany czosnek, pokrojony w plasterki seler i pokrojone serduszka – smażymy około 5 minut. Po tym czasie do serduszek wlewamy sos sojowy, bulion, koniak, dodajemy pokrojone w paski boczniaki i dusimy serduszka około 30 -45 minut ( w zależności od tego jak miękkie serduszka chcemy mieć ).

Kiedy serduszka zmiękną, a część sosu odparuje do sosu dodajemy posiekane listki lubczyku, wlewamy śmietanę i gotujemy jeszcze z2-3 minuty.

Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Bagietkę kroimy na kromki i grillujemy je na złoty kolor. Gulasz serwujemy z grillowaną bagietką.

Smacznego