p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Gulasz z serc drobiowych wg Joli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dla amatorów podrobów- gulasz z serc drobiowych

Gulasz z serc drobiowych wg Joli Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gulasz z serc drobiowych wg Joli

 

  • 1kg serc drobiowych,
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej,
  • 2 bulionetki pieczeniowe lub kostka pieczeniowa,
  • sól i chilli do smaku,
  • 1 łyżka oleju,

 

Sposób przygotowania:

Gulasz z serc drobiowych wg Joli
Serca drobiowe odmaczamy w zimnej wodzie, usuwamy wszelkie zanieczyszczenia w postaci krwi i gotujemy je w wodzie prawie do miękkości. Następnie studzimy, wycinamy żyłki i kanaliki (u mnie te resztki zjada pies), a resztę kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy ją na patelnię z łyżką oleju i lekko ją dusimy. Wsypujemy do cebuli pokrojone serca i razem przesmażamy, doprawiając delikatnie solą i chilli. Dodajemy bulionetki pieczeniowe, mieszamy, podlewamy wrzącą wodą i dusimy do miękkości. W razie potrzeby uzupełniamy wrzącą wodą. Zagęszczamy skrobią wymieszaną w małej ilości wody i jeszcze chwilkę gotujemy aż sos zgęstnieje. Podajemy z ugotowana kaszą jęczmienną i buraczkami.
Gulasz z serc drobiowych wg Joli
Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy ją na patelnię z łyżką oleju i lekko ją dusimy
Gulasz z serc drobiowych wg Joli
Wsypujemy do cebuli pokrojone serca i razem przesmażamy
Gulasz z serc drobiowych wg Joli
Dodajemy bulionetki pieczeniowe, mieszamy, podlewamy wrzącą wodą i dusimy