luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Gulasz z serc indyczych ryż i buraczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Gulasz z serc indyczych ryż i buraczki glazurowane

Gulasz z serc indyczych ryż i buraczki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Gulasz z serc indyczych ryż i buraczki

 

  • 500 g serc indyczych
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka jarzynki
  • 1 łyżka mąki

 

 

  • na buraczki
  • 5-6 szt buraczków ćwikłowych małych
  • pół szk czerwonego wina
  • pół szkl cukru

 

 

Sposób przygotowania:

Gulasz z serc indyczych ryż i buraczki
Serca indycze oczyścić, wymoczyć i zalać czystą wodą . Dodać cebulę posiekaną i marchewkę w całości, doprawić solą i majerankiem i jarzynką, ugotować serca do miękkości. Buraczki umyć, odciąć korzenie, zalać wodą i ugotować w łupinie. Po ugotowaniu obrać ze skórki. Ryż ugotować z dodatkiem soli, pieprzu i suszonych pomidorów w proporcji 1 szkl ryżu na 2 szkl wody. Pozostawić pod przykryciem. Ugotowane serca wyjąć z bulionu , marchewkę również i pokroić na plasterki. Wrzucić wszystko ponownie do bulionu. Dodać posiekany drobniutko czosnek i gotować odparowując. Mąkę rozrobić w malej ilości wody i dodać do gulaszu pod koniec gotowania. doprowadzić do wrzenia i zestawić z ognia. Ugotowane i obrane buraczki przekroić dekoracyjnie lub na zwykłe plastry. Na patelni zagotować wino z cukrem aż wytworzy się syrop. Dodać buraczki i obracać je gotując ok 5-7 min. Podawać na talerzu porcje ryżu, gulaszu i buraczków.
Gulasz z serc indyczych ryż i buraczki
Sycący gulasz z serc drobiowych i zdrowe buraczki w glazurze
Gulasz z serc indyczych ryż i buraczki
buraczki ćwikłowe zdrowe i pyszne w słodkiej glazurze.