karolcia_zip

karolcia_zip

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Gulasz z szynki wieprzowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczny gulasz z szynki wieprzowej na obiad.

Gulasz z szynki wieprzowej Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Gulasz z szynki wieprzowej

  • 1/2 kg szynki wieprzowej
  • 4 ząbki czosnku
  • Warzywko
  • 1 kostka rosołowa
  • 3 szklanki wrzącej wody
  • cebula
  • pieprz
  • olej
  • Zaklepka:
  • woda
  • śmietana
  • mąka

Sposób przygotowania:

Gulasz z szynki wieprzowej

Szynkę czyścimy i kroimy na kawałki. Kawałki szynki przyprawiamy Warzywkiem, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Najlepiej odstawić na noc do lodówki żeby przeszło smakiem. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, na którym podsmażamy przyprawioną szynkę. Gdy szynka się podsmaży dodajemy pokrojoną w półkrążki cebulę i dusimy do czasu aż zmięknie. Gdy to nastąpi wlewamy rozpuszczoną we wrzątku kostkę rosołową. Mięso dusimy 1 godzinę. W między czasie sos można przyprawić Warzywkiem i pieprzem. Po godzinie, gdy mięso będzie miękkie robimy zaklepkę: mieszamy wodę, śmietanę i mąkę - dokładnie mieszamy żeby nie było grudek. Zaklepkę wlewamy do sosu i gotujemy ok. 5 minut. Smacznego :)