aliss06

aliss06

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 210]

Gulasz z wątróbki wg aliss

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Bardzo lubię wątróbkę, dlatego to danie jest bardzo często przeze mnie przyrządzane

Gulasz z wątróbki wg aliss

Składniki:

Gulasz z wątróbki wg aliss

 

  • 20 dkg wątróbki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 15 dkg pieczarek
  • ½ szkl mleka
  • mąka
  • 1 opakowanie sosu pieczeniowego
  • olej

 

Sposób przygotowania:

Gulasz z wątróbki wg aliss
Wątróbkę oczyścić, pokroić w kostkę i zalać mlekiem zmieszanym z wodą, tak aby całe mięso było zakryte. Odstawić na ok. 1h. Cebulę posiekać w drobną kostkę, a pieczarki pokroić w plasterki. Gotową wątróbkę odsączyć, oprószyć mąką i podsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać cebulę i pieczarki. Wszystko podlać niewielką ilością wody i dusić ok. 15 min, aż mięso będzie miękkie. Sos rozprowadzić w ok. 150 ml zimnej wody i wlać do wątróbki. Całość gotować jeszcze ok. 5 min, do momentu zgęstnienia sosu. Na koniec można doprawić pieprzem i słodką papryką w proszku.