SUPERPRZEPIS

Gulasz z wołowiną i rabarbarem

  • Netka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 2/5 głosów: 5
Gulasz z wołowiną  i rabarbarem Więcej zdjęć (5)

Pyszny i trochę nietypowy gulasz z wołowiną i rabarbarem. Lekko kwaskowaty, z odpowiednio dobranymi przyprawami, po prostu pyszny. Polecam :) !

Składniki:

Gulasz z wołowiną i rabarbarem

 

Sposób przygotowania:

Gulasz z wołowiną i rabarbarem
Cebulę drobno pokroić, na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulę i zrumienić na oleju.

Dodać wołowinę oraz listki laurowe, podsmażyć mięso na rumiany kolor, dodać imbir, przeciśnięty czosnek, przesmażyć razem. Potem wlać wodę oraz dodac pozostałe przyprawy. Zmniejszyć ogień i dusić mięso do czasu aż będzie miękkie, czyli około 1 do 1,5 godziny. 

Rabarbar umyć, odkroić niepotrzebne części. Łodygi rabarbaru pokroić na 1-2 centymetrowe kawałki, dodać pod koniec duszenia się mięsa. 

Rabarbar można całkowicie rozgotować, wówczas gulasz będzie gęstszy. Można tez część rabarbaru zostawić i wrzucić na kilka minut przed podaniem, by tylko lekko zmiękł. Pod koniec wrzucamy również posiekana natkę pietruszki. można jeszcze doprawić do smaku solą i pieprzem. 

Gulasz doskonale smakuje z pieczywem czy kaszą.
Gulasz z wołowiną  i rabarbarem
Mieso dodac do zrumienionej cebuli, podsmażyć
Gulasz z wołowiną  i rabarbarem
Dusić na małym ogniu wraz z przyprawami
Gulasz z wołowiną  i rabarbarem
Umyty rabarbar pokroić na 1, 2 centymetrowe kawałki
Gulasz z wołowiną  i rabarbarem
Rabarbar dodac gdy mięso będzie już miękkie