agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Gulasz z wołowiny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Gulasz z mięsa wołowego z ryżem

Gulasz z wołowiny

Składniki:

Gulasz z wołowiny

 

  • wołowina 60 dkg
  • cebula 40 dkg
  • olej 3 łyżki
  • papryka mielona słodka 2 łyżeczki
  • czosnek 2 ząbki
  • sól 3 szczypty
  • pieprz 2 szczypty
  • oregano1 szczypta
  • bazylia 1 szczypta
  • przecier pomidorowy 1 łyżka
  • ogórki kiszone 4 szt
  • natka pietruszki 3 gałązki
  • ryż 3 torebki
  • woda 3 szklanka

Sposób przygotowania:

Gulasz z wołowiny
Mięso wołowe- np. szponder umyć dokładnie pod bieżącą wodą , usunąć ścięgna i niejadalne części i osuszyć ręcznikami papierowymi, pokroić w kostkę 1,5x 1,5 cm. Cebule obrać i pokroić w kostkę, usmażyć na rozgrzanym oleju, oprószyć papryką, solą i pieprzem i zrumienić na złoto. Na rozgrzany tłuszcz wyłożyć mięso i dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, podsmażyć razem z mięsem na wolnym ogniu, mięso powinno się delikatnie zrumienić. Przyprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano wymieszać z koncentratem pomidorowym. Podlać niewielką ilością wody i dusić z cebulką pod przykryciem do miękkości, w razie konieczności można uzupełniać wodę. Na sam koniec dodać pokrojone w podłużne plasterki ogórki, posypać natką pietruszki. Ryż ugotować na sypko, wyjąć z torebki nałożyć na talerze i porcjować gulasz na ryż, podawać z surówkami.