Strona główna Gulasz z zająca pachnący lasem

Gulasz z zająca pachnący lasem

Zając « poprzedni | następny »
Babcia Halinka - Przepis na: Gulasz z zająca pachnący lasem offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
Gulasz z zająca pachnący lasem
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1184

Suszone grzyby namoczyć na noc w letniej wodzie. Mięso dokładnie umyć, osaczyć w


czas:

Gulasz z zająca pachnący lasem - SKŁADNIKI:

  • 80 dag mięsa z zająca
  • 10 dymek
  • szklanka chudego bulionu
  • 20 dag suszonych podgrzybków
  • 10 marynowanych oliwek
  • mieszanka przypraw do dziczyzny
  • mąka
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Gulasz z zająca pachnący lasem - PRZYGOTOWANIE:

Suszone grzyby namoczyć na noc w letniej wodzie. Mięso dokładnie umyć, osaczyć w bibule, pokroić w dość grubą kostkę. Doprawić solą, pieprzem i mieszanką przypraw do dziczyzny - pozostawić na noc w chłodnym miejscu by skruszało. Rozgrzać tłuszcz na patelni, pokroić dymki i zeszklić. Mięso osuszyć, dokładnie obsypać mąką i przesmażyć na patelni na ostrym ogniu. Następnie podlać bulionem i wodą, dusić pod przykryciem do miękkości. Gdy trochę zmięknie, dodać dymki, podgrzybki i dusić dalej. Na koniec dodać marynowane oliwki i chwilkę poddusić. Jakość mięsa zająca uzależniona jest od miejsca jego bytowania i wieku. Najlepsze mięso pochodzi z zajęcy jednorocznych. Rozpoznać je można po intensywnej czerwonej barwie. Gulasz najlepiej smakuje podany z kaszą jęczmienną lub gryczaną.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Gulasz z zająca pachnący lasem (strona 1 z 1)  
elutka

elutka
offline

2008-12-06 23:30
mam wlasnie
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Zając
Zając po burgundzku z ziemniaczkami pieczony zajac na swiąteczny obiad Pasztet z zająca ze śliwką
Udko królika w winie

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

 
 Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane