Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2268]

Gulasz z zająca pachnący lasem

  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1184

Suszone grzyby namoczyć na noc w letniej wodzie. Mięso dokładnie umyć, osaczyć w

Gulasz z zająca pachnący lasem

Składniki:

Gulasz z zająca pachnący lasem

  • 80 dag mięsa z zająca
  • 10 dymek
  • szklanka chudego bulionu
  • 20 dag suszonych podgrzybków
  • 10 marynowanych oliwek
  • mieszanka przypraw do dziczyzny
  • mąka
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Gulasz z zająca pachnący lasem

Suszone grzyby namoczyć na noc w letniej wodzie. Mięso dokładnie umyć, osaczyć w bibule, pokroić w dość grubą kostkę. Doprawić solą, pieprzem i mieszanką przypraw do dziczyzny - pozostawić na noc w chłodnym miejscu by skruszało. Rozgrzać tłuszcz na patelni, pokroić dymki i zeszklić. Mięso osuszyć, dokładnie obsypać mąką i przesmażyć na patelni na ostrym ogniu. Następnie podlać bulionem i wodą, dusić pod przykryciem do miękkości. Gdy trochę zmięknie, dodać dymki, podgrzybki i dusić dalej. Na koniec dodać marynowane oliwki i chwilkę poddusić. Jakość mięsa zająca uzależniona jest od miejsca jego bytowania i wieku. Najlepsze mięso pochodzi z zajęcy jednorocznych. Rozpoznać je można po intensywnej czerwonej barwie. Gulasz najlepiej smakuje podany z kaszą jęczmienną lub gryczaną.