Strona główna Gulasz z zająca pachnący lasem

Gulasz z zająca pachnący lasem

Zając « poprzedni | następny »
Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
Gulasz z zająca pachnący lasem
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1184

Suszone grzyby namoczyć na noc w letniej wodzie. Mięso dokładnie umyć, osaczyć w


czas:

Gulasz z zająca pachnący lasem - SKŁADNIKI:

  • 80 dag mięsa z zająca
  • 10 dymek
  • szklanka chudego bulionu
  • 20 dag suszonych podgrzybków
  • 10 marynowanych oliwek
  • mieszanka przypraw do dziczyzny
  • mąka
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Gulasz z zająca pachnący lasem - PRZYGOTOWANIE:

Suszone grzyby namoczyć na noc w letniej wodzie. Mięso dokładnie umyć, osaczyć w bibule, pokroić w dość grubą kostkę. Doprawić solą, pieprzem i mieszanką przypraw do dziczyzny - pozostawić na noc w chłodnym miejscu by skruszało. Rozgrzać tłuszcz na patelni, pokroić dymki i zeszklić. Mięso osuszyć, dokładnie obsypać mąką i przesmażyć na patelni na ostrym ogniu. Następnie podlać bulionem i wodą, dusić pod przykryciem do miękkości. Gdy trochę zmięknie, dodać dymki, podgrzybki i dusić dalej. Na koniec dodać marynowane oliwki i chwilkę poddusić. Jakość mięsa zająca uzależniona jest od miejsca jego bytowania i wieku. Najlepsze mięso pochodzi z zajęcy jednorocznych. Rozpoznać je można po intensywnej czerwonej barwie. Gulasz najlepiej smakuje podany z kaszą jęczmienną lub gryczaną.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Gulasz z zająca pachnący lasem (strona 1 z 1)  
elutka

elutka

2008-12-06 23:30
mam wlasnie
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Zając
Zrazy z zająca ze smardzami Zając po burgundzku z ziemniaczkami pieczony zajac na swiąteczny obiad
Pasztet z zająca ze śliwką Udko królika w winie

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane