Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 555]

Gulasz z żeberek w sosie śmietanowo-koperkowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 340
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Prosto i przede wszystkim... smaaacznie! To zdanie idealnie opisuje zaprezentowany gulasz. Koniecznie sami spróbujcie.

Gulasz z żeberek w sosie śmietanowo-koperkowym

Składniki:

Gulasz z żeberek w sosie śmietanowo-koperkowym

 

  • 1 kg mięsnych żeberek wieprzowych
  • 1 duża cebula (duża)
  • 3 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • przyprawa rosołowa (bez glutaminianu sodu)
  • papryka słodka
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 1 pęczek koperku
  • 200 ml śmietanki (u mnie 30%)

Ponadto:

Sposób przygotowania:

Gulasz z żeberek w sosie śmietanowo-koperkowym

Mięso:

Gulasz z żeberek w sosie śmietanowo-koperkowym
Obsmażone mięso powinno być zarumienione.

Mięso z żeberek (już bez kości) należy pokroić w kostkę, a następnie oprószyć solą, pieprzem i słodką papryką.

Każdy kawałek obtoczyć w mące i obsmażyć (na rumiano) na rozgrzanym oleju.

Całość przełożyć do garnka (tłuszczu ma zostać na patelni).

Cebula:

Gulasz z żeberek w sosie śmietanowo-koperkowym
Cebulę można pokroić w kostkę lub w piórka.

Cebulę pokroić w kostkę lub piórka i zeszklić na tłuszczu pozostałym z obsmażenia mięsa.

Gotowanie:

Gulasz z żeberek w sosie śmietanowo-koperkowym
Gulasz powinien się dusić na niewielkim płomieniu.

Cebulę z mięsem przełożyć do garnka i zalać wodą.

Dodać listki laurowe, ziele angielskie oraz przyprawę rosołową.

Całość dusić do momentu, aż mięso będzie miękkie (około 1,5 h) - pod przykryciem i na małym ogniu.

Na końcu:

Gulasz z żeberek w sosie śmietanowo-koperkowym
Śmietanka dodana do gulaszu powinna być rzadka.

Gotowy gulasz wymieszać z drobniutko posiekanym koperkiem oraz śmietanką, a następnie doprawić według smaku i zagotować.
(Sos można dodatkowo zagęścić za pomocą mąki.)