monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Gulasz z ziemniakami i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Bardzo sycący,rozgrzewający gulasz z warzywami na pewno w końcu przywoła wiosnę!,chociaż w Poznaniu od rana sypie śnieg i już dużo go jest:(

Gulasz z ziemniakami i warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz z ziemniakami i warzywami

 

  • 35-40 dag karkówki bez kości
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka przyprawy do gulaszu
  • 2 cebule
  • 1/2 żółtej papryki świeżej
  • 1/2 czerwonej papryki świeżej
  • 1 zielona szpiczasta papryka
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • 5 małych ziemniaków
  • 1,5 łyżki koncentratu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • pieprz
  • 2-3 łyżki margaryny
  • 2,5 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Gulasz z ziemniakami i warzywami
Mięso umyć,osuszyć i oczyścić z nadmiaru tłuszczu. Pokroić w kostkę o boku 1 cm. Do miski wycisnąć sok z cytryny,dodać przyprawę do gulaszu wymieszać i wrzucić pokrojone mięso. Dokładnie wymieszać. Najlepiej dłonią, aby marynata dobrze wmasowała się w mięso. Przełożyć do pojemnika próżniowego,odessać powietrze i pozostawić na noc. Drugi dzień: Zamarynowane mięso obsmażyć na łyżce margaryny na rumiano. Cebulę obrać i pokroić w pół plasterki i zeszklić na pozostałej margarynie (przygotować sobie większy garnek aby potrawę dobrze się mieszało). Ziemniaki obrać,umyć i także pokroić w pół plasterki. Do zeszklonej cebuli dodać koncentrat,słodką paprykę w proszku i półtorej szklanki wody,zamieszać a następnie wrzucić obsmażone mięso i ziemniaki. Przykryć, zmniejszyć ogień i dusić do miękkości składników. W między czasie papryki umyć i pozbawić gniazd nasiennych. Żółta i czerwoną paprykę pokroić w kostkę średniej wielkości,a zieloną pokroić w pół plasterki. Marchewkę i pietruszkę obrać,umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Gdy ziemniaki będą na wpół miękkie dodać wszystkie pokrojone warzywa,wlać szklankę wody i nadal dusić do miękkości wszystkich składników. Gdy wszystko będzie miękkie zdjąć garnek z ognia i doprawić pieprzem. Podawać gorące. Zapraszam i smacznego!
Gulasz z ziemniakami i warzywami
zamarynowane mięso obsmażyć na rumiano z każdej strony
Gulasz z ziemniakami i warzywami
do zeszklonej cebuli dodać koncentrat paprykę w proszku oraz mięso z ziemniakami i 1,5 szklanki wody przykryć i dusić
Gulasz z ziemniakami i warzywami
gdy ziemniaki będą na wpół miękkie dodać resztę warzyw i nadal dusić
Gulasz z ziemniakami i warzywami
gotową potrawę zdjąć z ognia dodać pieprz i podawać gorące