SUPERPRZEPIS

Gulasz z żołądków indyczych

  • zbysiowa zbysiowa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Gulasz z żołądków indyczych Więcej zdjęć (5)

Podroby mogą być pyszne! Ten gulasz z żołądków indyczych to specjalność męża, tym razem ja pichciłam. Polecam!

Składniki:

Gulasz z żołądków indyczych

  • 1 kg żołądków indyczych
  • Cebule 5 małych lub 3 większe
  • Czosnek 3 ząbki
  • Czosnek niedźwiedzi łyżka
  • 3 łyżeczki pomidorów z bazylia i czosnkiem
  • 3 łyżki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki chilli
  • Łyżeczka zielonego pieprzu
  • 3 kulki ziela ang.
  • 2 listki laurowe
  • Sos sojowy 2-3 łyżki
  • Bukiet smaku 2 łyżeczki
  • Pieprz mielony do smaku
  • Smalec do smażenia

Sposób przygotowania:

Gulasz z żołądków indyczych

Najpierw oczyszczam żołądki. Dokładnie myję i kroję na mniejsze kawałki. Cebule i czosnek obieram i kroję w plastry. Z papryki wycinam gniazda nasienne, myję i kroję w kostki. 



W garnku rozpuszczam smalec , dodaję cebule i czosnek, podsmażam chwilkę, następnie wsypuję żołądki. Duszę całość do momentu aż żołądki puszczą sok i pozamykają się włókna. Teraz wsypuję przyprawy, mieszam i podlewam gorącą wodą. 



Po godzinie dodaję paprykę i gotuję wszystko do miękkości żołądków. Na koniec doprawiam do smaku, sosem sojowym i mielonym pieprzem. Podaję z pieczywem, ziemniakami lub grubym makaronem.