ellanar

ellanar

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Gulasz z żołądków kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Banalne danie o całkiem ciekawym smaku i do tego bardzo tanie

Gulasz z żołądków kurczaka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz z żołądków kurczaka

 

  • 1/2 kg żołądków z kurczaka
  • kawałek papryki czerwonej
  • 1 duża pieczarka
  • 1 średnia cebula
  • pół marchewki
  • pół litra wody
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • łyżka mąki
  • pieprz i vegeta i ostra papryka w proszku do smaku

Sposób przygotowania:

Gulasz z żołądków kurczaka
1. Żołądki umyć i wrzucić do garnka z wodą, dołożyć do tego ziele angielskie i listki. Zagotować. Zdjąć szumowinę jeśli się zrobi. 2. Paprykę, pieczarki i cebulkę pokroić w kostkę i dorzucić do gotujących się żołądków. Gotować ok. pół godziny 3. Żołądki wyłowić i pokroić w paseczki, wrzucić z powrotem do garnka z wywarem, doprawić vegetą, papryką i pieprzem do smaku. 4. W małej ilości wody rozrobić mąkę i zagęścić. Podawać z kaszą jęczmienną i dość wyrazistą w smaku surówką lub ogórkiem kwaszonym.
Gulasz z żołądków kurczaka
żołądki ugotować bez przypraw z warzywami
Gulasz z żołądków kurczaka
Po około pół godzinie wyłowić żołądki i pokroić w paseczki
Gulasz z żołądków kurczaka
Pokrojone żołądki wrzucić z powrotem do garnka z wywarem i doprawić
Gulasz z żołądków kurczaka
Gulasz zagęścić mąką rozmieszaną w wodzie