Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Gulasz ze śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Bardzo smaczny gulasz przygotowany z wieprzowej łopatki z dodatkiem cebuli i śmietany kremówki. Prosty w przygotowaniu i pyszny.

Gulasz ze śmietaną

Składniki:

Gulasz ze śmietaną

 

  • 70 dkg łopatki wieprzowej
  • olej do smażenia
  • 1 cebula
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
  • 1 czubata łyżka przyprawy do mięs
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 150 g śmietany kremówki
  • 2 czubate łyżki pszennej mąki

Sposób przygotowania:

Gulasz ze śmietaną

Etap 1

Gulasz ze śmietaną
Oczyszczona z błon łopatka pokrojona w kostkę.

Mięso oczyścić z błon, pokroić w niezbyt dużą kostkę.

Etap 2

Gulasz ze śmietaną
Kawałki mięsa rumienione na rozgrzanym oleju.

Kawałki mięsa partiami zrumienić na rozgrzanym oleju.

Etap 3

Gulasz ze śmietaną
Pokrojona cebula i przyprawy dodane do zrumienionego mięsa.

Do mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę i przyprawy. Chwilę razem smażyć co jakiś czas mieszając.

Etap 4

Gulasz ze śmietaną
Trzy szklanki wody dodane do mięsa z cebulą.

Wlać 3 szklanki wody. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 1 godzinę.

Etap 5

Gulasz ze śmietaną

Śmietanę dokładnie rozmieszać z mąką i szklanką zimnej wody.

Etap 6

Gulasz ze śmietaną

Zawiesiną zagęścić sos. W razie potrzeby doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli.


Tagi:

mięsa gulasz