Strona główna Gumiklejzy - czyli ślunski łobiod cd

Gumiklejzy - czyli ślunski łobiod cd

Dodatki, Kluski « poprzedni | następny »
Wiech - Przepis na: Gumiklejzy - czyli ślunski łobiod cd offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 161
zdjęcia: 1 z 4 Strzałka
Gumiklejzy - czyli ślunski łobiod cd
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Tyn najduch sie pyto co bydzie w łodpust na łobiod? Przeca jak zawsze, rosół z nudlami, rolady, modro kapusta i gumiklyjzy.


danie wegetariańskie
trudność: łatwe
czas:
ilość porcji: 6

Gumiklejzy - czyli ślunski łobiod cd - SKŁADNIKI:

Gumiklejzy - czyli ślunski łobiod cd - PRZYGOTOWANIE:

Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe zmiel w maszynce lub przeciśnij przez praskę. Można ewentualnie ugnieść odcedzone ziemniaki tłuczkiem. Do przestudzonych ziemniaków dodaj mąkę ziemniaczaną - ok. 1/5 objętości ziemniaków. Moja babcia robiła to tak, że dzieliła ziemniaki na cztery części, jedną odkładała na bok a na jej miejsce dosypywała mąki. Dodaj jajko i wyrób wszystko na gładkie ciasto. Z ciasta uformuj nieduże kluseczki, rozłóż je na posypanej mąką stolnicy i zrób w każdej zagłębienie na sos - końcem drewnianej łyżki lub palcem. Kluski wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj 2 - 3 minuty od wypłynięcia. Każda śląska gospodyni po wyjęciu klusek odkładała je na chwilę na bok, dziurką do dołu, aby spłynęła cała woda. Wtedy jest więcej miejsca na sos! :-) Można podawać z każdym sosem, a najlepsze są oczywiście z roladą!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Gumiklejzy - czyli ślunski łobiod cd  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Dodatki
Kapusta pekińska na ciepło z marchewką Nutella śliwkowa  Surówka z czerwonej kapusty
Fasolka smażona na maśle z bułka tartą Marchewka z groszkiem i brokułami Paszteciki drożdżowe inaczej
Kanapkowa pasta serowa Szpinak z jajeczkiem Zakwas żytni domowy
Panierowany ser do obiadu Kapusta ze śmietaną Hummus sezamowy

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane