Strona główna Gumiklejzy - czyli ślunski łobiod cd

Gumiklejzy - czyli ślunski łobiod cd

Dodatki, Kluski « poprzedni | następny »
Wiech offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 161
zdjęcia: 1 z 4
Gumiklejzy - czyli ślunski łobiod cd
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Tyn najduch sie pyto co bydzie w łodpust na łobiod? Przeca jak zawsze, rosół z nudlami, rolady, modro kapusta i gumiklyjzy.


danie wegetariańskie
trudność: łatwe
czas:
ilość porcji: 6

Gumiklejzy - czyli ślunski łobiod cd - SKŁADNIKI:

Gumiklejzy - czyli ślunski łobiod cd - PRZYGOTOWANIE:

Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe zmiel w maszynce lub przeciśnij przez praskę. Można ewentualnie ugnieść odcedzone ziemniaki tłuczkiem. Do przestudzonych ziemniaków dodaj mąkę ziemniaczaną - ok. 1/5 objętości ziemniaków. Moja babcia robiła to tak, że dzieliła ziemniaki na cztery części, jedną odkładała na bok a na jej miejsce dosypywała mąki. Dodaj jajko i wyrób wszystko na gładkie ciasto. Z ciasta uformuj nieduże kluseczki, rozłóż je na posypanej mąką stolnicy i zrób w każdej zagłębienie na sos - końcem drewnianej łyżki lub palcem. Kluski wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj 2 - 3 minuty od wypłynięcia. Każda śląska gospodyni po wyjęciu klusek odkładała je na chwilę na bok, dziurką do dołu, aby spłynęła cała woda. Wtedy jest więcej miejsca na sos! :-) Można podawać z każdym sosem, a najlepsze są oczywiście z roladą!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Gumiklejzy - czyli ślunski łobiod cd  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Dodatki
Smażone ziemniaczane kulki Groszek ptysiowy Eli Paszteciki z kapustą i grzybami
Schab na kanapki z szynkowara Pieczone ziemniaczki z oregano Ziemniaczano - dyniowe puree
Domowe pity do kebaba Jajeczna pasta z kurczakiem Pasztet drobiowo- wieprzowy z papryką
Uszka z grzybami Kapusta biała z koperkiem i fasolką Kapusta czerwona z koperkiem

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane