Strona główna Gumiklejzy - czyli ślunski łobiod cd

Gumiklejzy - czyli ślunski łobiod cd

Dodatki, Kluski « poprzedni | następny »
Wiech

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 161
zdjęcia: 1 z 4
Gumiklejzy - czyli ślunski łobiod cd
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Tyn najduch sie pyto co bydzie w łodpust na łobiod? Przeca jak zawsze, rosół z nudlami, rolady, modro kapusta i gumiklyjzy.


danie wegetariańskie
trudność: łatwe
czas:
ilość porcji: 6

Gumiklejzy - czyli ślunski łobiod cd - SKŁADNIKI:

Gumiklejzy - czyli ślunski łobiod cd - PRZYGOTOWANIE:

Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe zmiel w maszynce lub przeciśnij przez praskę. Można ewentualnie ugnieść odcedzone ziemniaki tłuczkiem. Do przestudzonych ziemniaków dodaj mąkę ziemniaczaną - ok. 1/5 objętości ziemniaków. Moja babcia robiła to tak, że dzieliła ziemniaki na cztery części, jedną odkładała na bok a na jej miejsce dosypywała mąki. Dodaj jajko i wyrób wszystko na gładkie ciasto. Z ciasta uformuj nieduże kluseczki, rozłóż je na posypanej mąką stolnicy i zrób w każdej zagłębienie na sos - końcem drewnianej łyżki lub palcem. Kluski wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj 2 - 3 minuty od wypłynięcia. Każda śląska gospodyni po wyjęciu klusek odkładała je na chwilę na bok, dziurką do dołu, aby spłynęła cała woda. Wtedy jest więcej miejsca na sos! :-) Można podawać z każdym sosem, a najlepsze są oczywiście z roladą!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Gumiklejzy - czyli ślunski łobiod cd  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Dodatki
Czosnkowa pasta z białej fasoli Twarożek z rzodkiewką Majonez czosnkowy
Salsa z ananasem i ogórkiem Fasolka szparagowa z kukurydzą  Chlebowe paluchy wg p. Katarzyny S.
Marchew duszona z groszkiem Ziemniaczane kulki z kaszą jęczmienną i soczewicą Jajeczna pasta z sardynkami
Pieczone bataty/ziemniaki Ziemniaki pieczone z boczkiem Pasta z białego sera z suszonymi pomidorami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane