Strona główna Gumiklejzy - czyli ślunski łobiod cd

Gumiklejzy - czyli ślunski łobiod cd

Dodatki, Kluski « poprzedni | następny »
Wiech - Przepis na: Gumiklejzy - czyli ślunski łobiod cd offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 161
zdjęcia: 1 z 4 Strzałka
Gumiklejzy - czyli ślunski łobiod cd
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Tyn najduch sie pyto co bydzie w łodpust na łobiod? Przeca jak zawsze, rosół z nudlami, rolady, modro kapusta i gumiklyjzy.


danie wegetariańskie
trudność: łatwe
czas:
ilość porcji: 6

Gumiklejzy - czyli ślunski łobiod cd - SKŁADNIKI:

Gumiklejzy - czyli ślunski łobiod cd - PRZYGOTOWANIE:

Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe zmiel w maszynce lub przeciśnij przez praskę. Można ewentualnie ugnieść odcedzone ziemniaki tłuczkiem. Do przestudzonych ziemniaków dodaj mąkę ziemniaczaną - ok. 1/5 objętości ziemniaków. Moja babcia robiła to tak, że dzieliła ziemniaki na cztery części, jedną odkładała na bok a na jej miejsce dosypywała mąki. Dodaj jajko i wyrób wszystko na gładkie ciasto. Z ciasta uformuj nieduże kluseczki, rozłóż je na posypanej mąką stolnicy i zrób w każdej zagłębienie na sos - końcem drewnianej łyżki lub palcem. Kluski wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj 2 - 3 minuty od wypłynięcia. Każda śląska gospodyni po wyjęciu klusek odkładała je na chwilę na bok, dziurką do dołu, aby spłynęła cała woda. Wtedy jest więcej miejsca na sos! :-) Można podawać z każdym sosem, a najlepsze są oczywiście z roladą!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Gumiklejzy - czyli ślunski łobiod cd  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Dodatki
Domowe pity do kebaba Jajeczna pasta z kurczakiem Pasztet drobiowo- wieprzowy z papryką
Uszka z grzybami Kapusta biała z koperkiem i fasolką Kapusta czerwona z koperkiem
Kapusta kiszona zasmażana z fasolą Pasta twarogowa z cebulą i papryką Kapusta duszona z kalarepką
Zasmażana kapusta z suszonymi grzybami Prażona cebulka Mus dyniowy do potraw wszelakich

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane