Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Gwiazdeczki lukrowane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kruche,pyszne ciasteczka w kształcie gwiazdek polane białym lukrem dodadzą uroku na świątecznym stole.

Gwiazdeczki lukrowane

Składniki:

Gwiazdeczki lukrowane

na ciasto:

do dekoracji:

  • gotowy biały lukier
  • posypka biała cukrowa

Sposób przygotowania:

Gwiazdeczki lukrowane
Mąkę przesiać i posiekać z masłem nożem "na piasek". Dodać przesiany cukier puder, startą skórkę z cytryny oraz żółtka. Zagnieść gładkie ciasto. owinąć folią spożywczą i wynieść do lodówki na 1 godz.

Następnie wałkować na lekko posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 5 mm. Wykrawać foremką gwiazdki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ciast.

Piec w nagrzanym piekarniku w ok. 180-190 stopniach przez ok. 15 min. na złoty kolor. Po upieczeniu wystudzić.

Lukier przygotować według przepisu na opakowaniu. Polukrować gwiazdki lukrem i posypać białą cukrową posypką. Pozostawić do wyschnięcia lukru. 

Tagi:

ciastka