ellanar

ellanar

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Gyros domowy z piersi kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To chyba najszybszy sposób na syty obiad, do zrobienia w pół godziny

Gyros domowy z piersi kurczaka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gyros domowy z piersi kurczaka

 

  • Pierś z kurczaka- sztuka na osobę
  • przyprawa do gyrosa - na 3 piersi zużywam pół opakowania
  • oliwa z oliwek- 2łyżki
  • oliwa do smażenia
  • czosnkowy: jogurt naturalny(mały kubeczek), łyżeczka majonezu, duży ząbek czosnku, łyżeczka ziół prowansalskich, szczypta soli
  • zrobić sos tzatzyki: kubeczek jogurtu naturalnego(najlepiej typu greckiego), kawałek ogórka zielonego, ząbek czosnku, szczypta soli

Sposób przygotowania:

Gyros domowy z piersi kurczaka
Pierś kroimy na paseczki, posypujemy przyprawą do gyrosa i polewamy oliwą z oliwek. Odstawiamy na 5-10 minut do lodówki Wstawiamy ryż albo frytki (np. mrożone)- niech się robią do mięska. Robimy sos czosnkowy: jogurt mieszam z majonezem, czosnkiem wyciśniętym przez praskę, ziołami prowansalskimi i solą, mieszam i gotowy sos czosnkowy. sos tzatzyki (opcja lub 2 do wyboru): ogórka ścieram na tarce na wiórki i solę, odstawiam na kilka minut by puściły sok. A w tym czasie wrzucam mięsko na nagrzany olej w garnku, mieszam, przykrywam i po 15 minutach jest gotowe. Wracam do sosu tzatzyki: odlewam wodę z ogórków, dodaję jogurt, wyciśnięty czosnek i gotowe. Mięsko podaję z sosem/ sosami, z frytkami lub ryżem. Zawsze smażę jedną pierś więcej i robię z tego nadmiaru mięska sałatkę gyros (przepis na nią jest w moich przepisach)
Gyros domowy z piersi kurczaka
pierś z kurczaka myjemy i kroimy na paseczki
Gyros domowy z piersi kurczaka
mięso posypujemy przyprawą do gyrosa i polewamy oliwą z oliwek
Gyros domowy z piersi kurczaka
smażymy mięsko na oleju w garnku przez 10-15 minut pod przykryciem