przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Gyros po mojemu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Szybka i smaczna sałatka, którą lubimy zjeść na lekki obiad

Gyros po mojemu Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Gyros po mojemu

 

  • średnia kapusta pekińska
  • podwójna pierś z kurczaka
  • pół słoiczka majonezu
  • keczup
  • puszka kukurydzy
  • 4-5 ogórków kiszonych ( lub korniszonów)
  • 2 cebule
  • przyprawa Gyros lub Kebab
  • opcjonalnie ocet winny
  • 3 ząbki czosnku
  • sól

Sposób przygotowania:

Gyros po mojemu
Mięso oczyszczamy z błon i kroimy na drobną kostkę. Możemy skropić octem winnym ( wówczas ładnie skruszeje) , obficie posypujemy przyprawą do gyrosa i odstawiamy do lodówki. W tym czasie drobno kroimy kapustę pekińską, cebulkę i ogórki w drobną kostkę, odsączamy kukurydzę. Przygotowujemy też sos:mieszamy majonez z kilkoma łyżkami keczupu i czosnkiem. Pierś kurczaka podsmażamy na patelni. Do półmiska na dno układamy warstwami:-kapustę pekińską (lekko solimy) -usmażonego kurczaka -cebulę -ogórka- kukurydzę -sos My jadamy po prostu z frytkami :)
Gyros po mojemu
Mięso dobrze jest przed upieczeniem skropić octem winnym. Dzięki temu będzie mięciutkie.
Gyros po mojemu
Warzywa staramy sie pokroić dość drobno.Sos możemy zrobić z większą ilością czosnku, jeśli lubimy.