msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Gyros z indyka.

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 19

Na niedzielny obiad, pyszny soczysty indyk o smaku gyros z sosem czosnkowym i ryżem o posmaku curry.

Gyros z indyka.

Składniki:

Gyros z indyka.

 

  • na 6 osób:
  • 1,5 kg mięsa gulaszowego z indyka
  • przyprawa gyros (ok.4 łyżek)
  • rękaw do pieczenia
  • 1 płaska łyżka oleju

 

  • 3 torebki ryżu
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 płaska łyżka soli

 

 

  • 0,5 kg brokuła
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru

 

  • bukiet kolorowych sałat z marchewką i sosem winegret

Sposób przygotowania:

Gyros z indyka.
Mięso wypłukać w zimnej wodzie, usunąć błonki i pokroić w kostkę ok.5 cm.Włożyć do miski,posypać przyprawą gyros i wlać łyżkę oleju, dokładnie wymieszać ręką, aby przyprawa równomiernie przykryła mięso, wstawić do lodówki na ok.1 godzinę (można dłużej).Sałaty (ja kupuję gotową mieszankę) wymieszać ze startą marchewką i sosem winegret i wstawić do lodówki.W osolonym i lekko osłodzonym wrzątku obgotować ok.5 min. (od momentu zagotowania) różyczki brokuła.Odcedzić . Śmietanę,majonez,przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany szczypiorek doprawić pieprzem kolorowym i solą i wymieszać, schłodzić. Ryż ugotować w osolonym wrzątku, wraz z przyprawą curry.Czas gotowania zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ok.15 minut. W trakcie gotowania łyżką lekko mieszać , aby przyprawa lekko zabarwiła na żółto cały ryż w torebkach, a nie tylko ten na zewnątrz.Ugotowany zahartować zimną wodą i osączyć. Mięso wyjąć z lodówki, włożyć do rękawa do pieczenia, spiąć, nakłuć ok.5 dziurek w rękawie wykałaczką i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (termoobieg) na ok.50 minut. Na talerzach rozłożyć ryż, obok brokuły i mix sałat.Na ryż nałożyć upieczone mięso.Polać je sosem czosnkowym i posypać odrobiną szczypiorku. Dla miłośników gyrosa a omijających fast-foody taki obiad to pewien kompromis.Smakował całej rodzinie.