Strona główna Hafira - arabska zupa

Hafira - arabska zupa

Koper - Przepis na: Hafira - arabska zupa offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 597
zdjęcia: 1 z 4 Strzałka
Hafira - arabska zupa
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

Znakomita rozgrzewająca zupa z kurczakiem i ciecierzycą pachnąca szafranem.


trudność: średne
czas:

Hafira - arabska zupa - SKŁADNIKI:

Hafira - arabska zupa - PRZYGOTOWANIE:

Zaczynamy od zalania ciecierzycy wodą i zostawienia na noc. Kurczaka kroimy w kostkę, cebulę obieramy i kroimy w kostkę. W garnku roztapiamy masło, wrzucamy kurczaka, odcedzoną ciecierzycę i cebulę. Mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, cynamonem i szafranem. Całość smażymy ok 3 minut ciągle mieszając. Zalewamy składniki w garnku wodą i gotujemy na małym ogniu przez godzinę, aż ciecierzyca będzie miękka. Ryż przepłukujemy kilkukrotnie wodą i dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze 15 minut. Mąkę rozprowadzamy w małej ilości wody i wlewamy do zupy energicznie mieszając. Całość doprowadzamy szybko do wrzenia, jak zupa robi się zbyt gęsta- dolewamy trochę gorącej wody. Zdejmujemy zupę z ognia i dodajemy jajka roztrzepane wcześniej widelcem. Całość bardzo dokładnie mieszamy. Natkę siekamy i dodajemy do zupy, po wymieszaniu doprawiamy do smaku sokiem z cytryny.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Hafira - arabska zupa (strona 1 z 1)  
kołczu

kołczu
offline

2011-10-13 09:40
Pierwszy raz się spotykam z taką zupą, wygląda pysznie i ciepło - w sam raz na dzisiejszą temperaturę! ...
Skomentuj
Oceń:
0
przejs

przejs
offline

2011-10-13 15:26

Uwielbiam smaki wschodu! Zupa zapowiada się przepysznie!
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Mięsne
Pikantna zupa gulaszowa Zupa na początek jesieni Zupka a'la gulaszowa z wołowinką
Zupa warzywno - mięsny mix Węgierska zupa gulaszowa - gulyasleves Zupa meksykańska
Zupa gulaszowa z kurczakiem Orientalna zupa z kaczki z tamaryndowcem Staropolska zupa gulaszowa z karkówką
Zupa gulaszowa z pieczarkami Grochówka prawie wojskowa Zupa z warzywami i pulpetami Zub3r'a

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane