Kasja1986

Kasja1986

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Halaszle - węgierski kociołek rybny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Halaszle - węgierska zupa rybna, gotowana w dużym kociołku. Głównym jej składnikiem jest sandacz - narodowa ryba Węgrów.

Halaszle - węgierski kociołek rybny

Składniki:

Halaszle - węgierski kociołek rybny

 

 

  • u mnie do dekoracji talerza surimi

Sposób przygotowania:

Halaszle - węgierski kociołek rybny
Ryby patroszymy, filetujemy. Na smalcu/maśle podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i zmiażdżony czosnek. Garnek na chwilę odstawiamy z ognia, dodajemy słodką paprykę, mieszamy, zalewamy wodą i stawiamy na ogień. Solimy dodajemy ryby, pokrojoną włoszczyznę i przyprawy (pieprz, ziele angielskie, liść laurowy). Doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień, by zupa tylko mrugała i gotujemy 2 godziny. Zupy nie mieszamy, aby ryby się nie rozpadły. Od czasu do czasu jedynie poruszamy garnkiem. Gotową zupę posypujemy ulubioną zielenina. Podajemy ze świeżym pieczywem.

Tagi:

ryba ryby karp