Słownik kulinarny

h

Halibut

Halibut
fot. Fotolia
Występowanie: północna część Oceanu Atlantyckiego oraz Spokojnego.

Zawartość

Halibut jest doskonałym źródłem białka oraz witaminy A, która wspomaga prawidłowa prace oczu. Zawarte w nim kwasy omega-3 sprawiają, że jest to jedna z najzdrowszych, dostępnych ryb. Bogactwo witaminy B, miedzi, żelaza, jodu, cynku oraz selenu, który odpowiedzialny jest za właściwy rytm serca, ciśnienie krwi oraz jest swoistym regulatorem stężenia kwasowo-zasadowego w organizmie.

Działanie

Warto wprowadzić go do swojej diety, gdyż poprawia pamięć, obniża poziom „złego” cholesterolu oraz zapobiega chorobom serca. To także cenny składnik, który korzystnie wpływa na gojenie się ran oraz rozwój mózgu. Niedoceniany wcześniej tłuszcz halibuta ma zastosowanie przeciwbólowe, które do niedawna było pomijane. Pomaga także łagodzić sztywność i ból stawów oraz wspomaga budowę kości i zębów.

Zastosowanie

Kluczowy jest wybór odpowiednich przypraw uzupełniających delikatne mięso halibuta. Sól i pieprz – bazowe dla każdej ryby- z pewnością są niezbędne. Suszona bazylia i tymianek intensyfikuje specyficzny smak tej ryby.

Rozmaryn, podczas pieczenia uwalnia aromat mięsa ryby i doskonale go podkreśla. Wyrazisty w smaku cząber doda odrobiny pikantności, jeżeli zależy nam na nieco mocniejszym doprawieniu potrawy.

Halibut jest rybą łatwą i szybką do przyrządzenia na wszystkie sposoby: gotowanie, grillowanie, smażenie. Nie wymaga skomplikowanego, wcześniejszego przygotowywania. Z dodatkiem warzyw na parze czy innych, lekkich sałatek sprawdzi się idealnie jako propozycja obiadowa.