Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Rybny kramik Buni

Halibut cytrusowy :

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Dzięki macerowaniu w soku cytrusów i dodatkowi trawy cytrynowej halibut nabiera doskonałego smaku .

Halibut cytrusowy :

Składniki:

Halibut cytrusowy :

 

 

Sposób przygotowania:

Halibut cytrusowy :


W dzwonkach halibuta zrobić
przy kręgosłupie delikatne nacięcia tak by dało się w nich umieścić kawałek
trawy cytrynowej. Rybę posolić , posypać pieprzem .Ułożyć w zamykanym
pojemniczku . Zalać sokiem z cytryny  zmieszanym z sokiem  pomarańczy, szczypta ksylitolu  i 2 łyżkami oleju. Zostawić w zalewie 30 minut
( obrócić w tym czasie 4 razy ) . Wyjąć z zalewy. Odsączyć papierowymi
ręcznikami. Oprószyć mąką .Na patelni rozgrzać olej ( sporo tak by ryba smażyła
się dobrze zanurzona ) , włożyć 1 kawałek trawy cytrynowej . Smażyć na rumiano
przewracając w trakcie smażenia . W ostatnim momencie smażenia dołożyć masło.
Kiedy masło się ,, spieni „ można rybę podawać.



Używam Ksylitol ( cukier
brzozowy ) – ze względu na cukrzycę Mamy – jest zdrowszy niż cukier zwykły czy
słodzik.

Tagi:

winogrona