joaska500

joaska500

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Halibut w cieście z podsmażaną cytryną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ciekawe połączenie lekko z karmelizowanej cytryny i ryby. Polecam każdemu. : )

Halibut w cieście z podsmażaną cytryną Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Halibut w cieście z podsmażaną cytryną

 

Sposób przygotowania:

Halibut w cieście z podsmażaną cytryną
Filety kroimy mniejsze kawałki (każdy filet wg uznania na 2 lub 3 kawałki). Każdy filet solimy i pieprzymy z każdej strony oraz okraszamy sokiem z cytryny. Rybę odkładamy w chłodne miejsce na około 40 minut. Przygotowujemy ciasto; Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy do półmiska. Do mąk wbijamy jajko, wlewamy wodę i dodajemy szczyptę soli (soli dodajemy niewiele ponieważ nasoliliśmy już rybę). Całość miksujemy na gładką masę. Na suchej patelni rozgrzewamy około 1/2 szklanki oleju (wszystko zależy od wielkości patelni ale ryba powinna być do połowy zaniżona w oleju). Wcześniej przygotowane kawałki filetów z halibuta starannie maczamy w gęstym cieście. Rybę układamy na oleju i smażymy na wolnym ogniu, na złoty kolor i z obydwu stron. Jeśli po usmażeniu okaże się że ciasto jest już zarumienione a ryba w środku jeszcze surowa należy ją podpiec w piekarniku (całość będzie bardziej chrupiąca) lub ugotować na parze - wtedy ryba będzie miękka i delikatna. Gotowego halibuta w cieście przekładamy do naczynia żaroodpornego aby nie straciła ciepła.Cytrynę bardzo starannie myjemy pod bieżącą wodą po czym (wg uznania) kroimy w dość grube plastry lub na połówki. Suchą patelnie mocno rozgrzewamy i układamy na niej owoc. Cytrynę smażymy do momentu aż się dość mocno zarumieni i z karmelizuje, jeśli są to plasterki smażymy z obu stron. Rybę w cieście kładziemy na talerzu i obkładamy podsmażoną cytryną. Podczas jedzenia kęsy halibuta skrapiamy lub maczamy w soku z cytryny.Tak przygotowany halibut świetnie smakuje jako samodzielne danie, podany z np. pieczonymi lub grillowanymi ziemniakami lub z ryżem. Smacznego : )))
Halibut w cieście z podsmażaną cytryną
Rybę w cieście kładziemy na talerzu i obkładamy podsmażoną cytryną. Podczas jedzenia kęsy halibuta skrapiamy lub maczamy w soku z cytryny.
Halibut w cieście z podsmażaną cytryną
Cytrynę smażymy do momentu aż się dość mocno zarumieni i z karmelizuje, jeśli są to plasterki smażymy z obu stron.
Halibut w cieście z podsmażaną cytryną
Tak przygotowany halibut świetnie smakuje jako samodzielne danie, podany z np. pieczonymi lub grillowanymi ziemniakami lub z ryżem. Smacznego : )))