Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Rybny kramik Buni

Halibut w marynacie z tamaryndowcem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Halibut należy do tłustych ryb i dobrze mu służy marynowanie w cytrusowych marynatach i korzenne smaki.

Halibut w marynacie z tamaryndowcem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Halibut w marynacie z tamaryndowcem

 

 

Sposób przygotowania:

Halibut w marynacie z tamaryndowcem
Umyć rybę- osuszyć. Przekroić na 2 cienkie plastry. Zalać suszone owoce tamaryndowca wrzątkiem i zostawić by namokły i ostygły. Wycisnąć sok z pomarańczy . Wymieszać z 1/3 szklanki oleju, wodą z namoczonym tamaryndowcem. Wrzucić pieprz i goździki .Zalać halibuta i zostawić na 30 minut. Wyjąć z zalewy , dobrze osuszyć. Posolić i oprószyć mąką . Na patelni rozgrzać olej do smażenia .Z marynaty wyjąć goździki i wrzucić na patelnię - chwilę podgrzewać - usunąć . Na aromatyzowany goździkami olej włożyć rybę i smażyć na rumiano z obu stron . Podawać z lekką sałatą i frytkami.
Halibut w marynacie z tamaryndowcem
Suszony tamaryndowiec namoczyć we wrzątku
Halibut w marynacie z tamaryndowcem
Przygotowanąs marynatą zalać rybę - dodać pieprz i goździki
Halibut w marynacie z tamaryndowcem
Rybę osuszyc dobrze - oprószyć mąka i usmażyć
Halibut w marynacie z tamaryndowcem
Przygotować salsę owocowo-warzywną i sałatę

Tagi:

winogrona