evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Halibut z masłem czosnkowym

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszna,delikatna rozpływajaca się w ustach rybka.Polecam !!!

Halibut z masłem czosnkowym

Składniki:

Halibut z masłem czosnkowym

 

  • Halibut (ja miałam mrożonego)450g
  • 1 łyżeczka masła (taka czubata)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki posiekanej drobno natki pietruszki
  • sok z dwóch plastrów cytryny
  • sól morska i pieprz świeżo mielone wg.uznania

Sposób przygotowania:

Halibut z masłem czosnkowym
Rybę rozmrozić,oskrobać pod bieżącą wodą.Osuszyć ręcznikiem i przekroić na dwie porcje. Miekkie masło utrzeć razem z przeciśnietym przez praskę czosnkiem i wymieszać. Porcje ryby ponacinać z obu stron.W nacięcia powciskać masło czosnkowe,skropić cytryną.Doprawic solą , pieprzem i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Po wierzchu posypać natką pietruszki,zakryć i piec w rozgrzanym piekarniku 180*C (środkowa półka-grzanie góra) około 20 minut.Po upływie tego czasu odkryć rybe , jeszcze chwilę zapiec i gotowa do podania :) Smacznego....