SUPERPRZEPIS

Halibut z owocami

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Halibut z owocami Więcej zdjęć (5)

Mięso z halibuta doskonale harmonizuje ze smakiem owoców . Dziś proponuję halibuta z pomarańczą , ciemnymi winogronami i rodzynkami.

Składniki:

Halibut z owocami

 

 

Sposób przygotowania:

Halibut z owocami
Rybę umyć i osuszyć ( jeśli był mrożony to rozmrozić ) . Zrobić marynatę z 3 łyżek oleju , konfitury , soku z cytryny , szczypty pieprzu i przyprawy Piri-Piri . Zalać rybę i zostawić na godzinę . Namoczyć rodzynki , a potem dobrze odcedzić .Pomarańczę obrać ze skórki . Wyciąć cząstki tak by nie było na nich białych osłonek. Winogrona przeciąć na pół . Rybę wyjąć z marynaty i dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami .Oprószyć mąką . Na patelni rozgrzać olej . Smażyć na rumiano steki z obu stron . Zdjąć rybę z patelni. Olej zlać. Włożyć masło. Wrzucić na nie cząstki pomarańczy , winogrona i rodzynki . Smażyć kilka minut. Dołożyć rybę . Lekko posolić i skropić odrobiną soku z cytryny do smaku. Posypać grubo zmielonym pieprzem .
Halibut z owocami
Poukładać pod ręką wszystkie składniki tak by ułatwić sobie pracę
Halibut z owocami
Steki z halibuta marynować przez godzinę w marynacie z konfiturą
Halibut z owocami
Oprószone mąką steki usmażyć na oleju na rumiano z obu stron
Halibut z owocami
Usmażoną rybę włożyć w uduszone na klarowanym maśle owocach i dusić kilka minut