anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Hamantasze

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Nadziewane drożdżowe ciastka w kształcie trójkąta przygotowywane są z okazji święta Purim.

Hamantasze

Składniki:

Hamantasze

 

  • mąka pszenna - 2 i ½ szk.
  • drożdże świeże - 14 g
  • letnie mleko - ½ szk.
  • cukier - ¼ szk.
  • masło - 30 g
  • szczypta soli
  • NADZIENIE:
  • marmolada truskawkowa - 1 szk.
  • mielone migdały - 2 łyżki
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • PONADTO:
  • żółtko - 1 szt.
  • mleko - 2 łyżki
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Hamantasze
Zacznij od przygotowania rozczynu. Drożdże włóż do miseczki i posyp łyżeczką cukru, jak zrobią się płynne dodaj łyżkę mąki i dwie łyżki ciepłego mleka. Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. Mąkę przesiej do sporej miski, dodaj gotowy rozczyn, pozostałe mleko, cukier, roztrzepane jajko i żółtko, szczyptę soli i roztopione i przestudzone masło. Całość bardzo dokładnie wymieszaj do połączenia się składników. Następnie wyrabiaj przez około 5 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełóż je do miski wysmarowanej masłem, przykryj lnianą ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę lekko posypaną mąką i wyrabiaj jeszcze przez około 5 minut. Następnie rozwałkuj ciasto do grubości około ½ cm i wycinaj kółka. Pośrodku układaj łyżeczką farsz i zlepiaj w trójkąty, tak, aby nadzienie nie wydostawało się w trakcie pieczenia, ale jednocześnie nie było całkiem zakryte.Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Posmaruj żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i wstaw do nagrzanego do 170*C piekarnika i piecz 20 minut. Wystudzone ciastka możesz posypać cukrem pudrem.