SUPERPRZEPIS

Hekele śląska pasta ze śledzi

  • Konczi
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Hekele śląska pasta ze śledzi Więcej zdjęć (5)

Hekele - czyli śląski śledzik w postaci pasty

Składniki:

Hekele śląska pasta ze śledzi

 

Sposób przygotowania:

Hekele śląska pasta ze śledzi
Co to jest Hekele wiy kożdy bajtel na Śląsku! Płaty śledziowe należy pokroić bardzo drobno a następnie posiekać na deseczce ostrym nożem. Zdecydowanie należy wszystkie składniki kroić, a nie mielić lub ucierać w robotach kuchennych.Cebulę i ogórek kroimy w bardzo drobną kostkę. W miedzy czasie gotujemy jajka na twardo . Jajeczka również kroimy drobno, wszystko razem mieszamy z dodatkiem musztardy. Doprawiamy pieprzem. Zjadamy ze świeżym pieczywkiem. Jeśli popijamy, to napój powinien być silnie zmrożony. Na zdrowie! 
Hekele śląska pasta ze śledzi
Hekele - składniki które są niezbędne do przygotowania pasty
Hekele śląska pasta ze śledzi
Cebulkę i ogórki kroimy w drobną kosteczkę
Hekele śląska pasta ze śledzi
Cebulkę i ogórki kroimy w drobną kosteczkę
Hekele śląska pasta ze śledzi
Wszystkie składniki sa pokrojone (nie zmielone czy starte!)