kasiunia

kasiunia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Herbaciany grog

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Doskonale rozgrzewa w jesienno-zimowe wieczory

Herbaciany grog

Składniki:

Herbaciany grog

 

  • 1/2 szklanki suchej czarnej liściastej herbaty
  • 1/2 l rumu
  • 25 dag cukru (najlepiej brązowego)
  • 2 laski cynamonu
  • kilka goździków
  • 1 cytryna

Sposób przygotowania:

Herbaciany grog
1. Zagotować w czajniku litr wody. Herbatę wsypać do dzbanka, zalać wrzącą wodą, przykryć i pozostawić kilka minut, aż napar naciągnie i stanie się esencjonalny i brązowy. 2. Rum wlać do rondla. Dodać cukier, cynamon i goździki. Podgrzewać na małym ogniu, często mieszając, aż cukier się rozpuści, a płyn przejdzie aromatem przypraw. Nie dopuścić do wrzenia! 3. Skórkę z cytryny pokroić, dodać do rumu. Zdjąć z ognia i pozostawić pod przykryciem 5-10 min. Następnie połączyć rum z herbatą. Doprawić sokiem wyciśniętym z cytryny.