Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Na herbatkę to tylko do Buni

Herbaciany kurczak z mango

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Zafascynowała mnie ostatnio informacja o możliwościach stosowania herbat jako przyprawy. No i eksperymentuję .

Herbaciany kurczak z mango

Składniki:

Herbaciany kurczak z mango

 

  • 4 pałeczki z kurczaka ( lub 2 całe udka przekrojone na połówki )
  • 4 plastry kandyzowanego mango
  • 4 łyżki rodzynek
  • konfitury z mango ( lub chetney z mango , lub przecier z mango ) mielony pieprz
  • Szczypta mielonej papryki
  • sos sojowy
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 saszetka herbaty Dilmah z mango
  • 2,5 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Herbaciany kurczak z mango
Zrobić pastę z konfitury z mango , 1 łyżki oleju,1/4 łyżeczki pieprzu ,1 łyżki sosu sojowego i natrzeć nią kurczaka . Zostawić na 30 minut w lodówce . Na patelni rozgrzać resztę oleju i obsmażyć na nim kurczaka . Zaparzyć herbatę szklanką wrzątku .Przecedzić . Kurczaka przełożyć do garnka .Napar herbaciany wlać na patelnię i zagotować .Przelać do garnka na kurczaka .Dolać resztę wody . Dołożyć pokrojone w paseczki mango i rodzynki .Dusić przez 45 minut . Doprawić sos sosem sojowym pieprzem i mieloną papryką . Można go zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej . Podawać z ryżem .