Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Na herbatkę to tylko do Buni

Herbata jabłkowa :

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Delikatna , bardzo smaczna herbata .Ma wiele odmian .

Herbata jabłkowa :

Składniki:

Herbata jabłkowa :

 

  • 4 łyżeczki czarnej herbaty ( dobrej , aromatycznej )
  • 1 jabłko
  • szczypta cynamonu ( lub zamiennie kawałek świeżego imbiru , lub wanilii )
  • miód do posłodzenia
  • 1 goździk
  • 3 filiżanki wody + wrzątek do wyparzenia czajniczka

 

Sposób przygotowania:

Herbata jabłkowa :
Jabłko przekroić na pół , usunąć gniazdo nasienne i przekroić na ósemki bez obierania . Zalać wodą, dodać goździk, cynamon i gotować 5 minut ( od zawrzenia wody ) .Herbatę wsypać do wyparzonego wrzątkiem czajniczka i zaparzyć przecedzonym wrzącym wywarem z jabłek. Przykryć i zostawić na podgrzewaczu na 5 minut . Rozlać do filiżanek .Osłodzić do smaku miodem .

Zamiast świeżego jabłka można użyć kilku plasterków jabłka suszonego.

Można do parzenia zamiast cynamonu dodać wanilie lub obrany imbir , każda z tych herbat będzie mieć trochę inny smak – wszystkie są bardzo smaczne .