Herbata, pita codziennie, wspomaga zdrowie

Trudno sobie wyobrazić dzień bez tego napoju. Niezależnie od rodzaju herbat, sposobu suszenia, zbioru oraz przetwarzania, jest bogatym źródłem składników odżywczych.

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Herbata, pita codziennie, wspomaga zdrowie
fot. Fotolia

Wszystkie herbaty pochodzą z tej samej rośliny herbacianej. Największym producentem czarnej herbaty są Chińczycy. Na nasz kontynent sprowadzili ją Holendrzy.

Herbata czarna jest odmianą herbaty zielonej, która poddawana jest fermentacji, a następnie suszeniu w wyniku czego listki ciemnieją oraz zmienia się ich smak, a także właściwości.
Za najbardziej popularne czarne herbaty uważane są: Ceylon ze Sri Lanki, assam i darjeeling z Indii oraz Yunnan z Chin. Kupujemy je w postaci całych liści (najbardziej aromatyczne i intensywne), liści rozdrobnionych lub jako pyłek (mało wartościowy) do herbat expresowych.

Aby poprawić swoją koncentrację i zwiększyć energię warto pić herbatę, ponieważ zawarta jest w niej teina, która pomoże w poprawieniu naszej odporności. Pijąc ją, zmniejszamy także ryzyko zawału. Wystarczą 2-3 szklanki dziennie herbaty, aby zapobiec powstaniu zakrzepów. Wspomaga ona trawienie, a także hamuje rozwój bakterii w przewodzie pokarmowym.

Na jedną filiżankę herbaty dajemy 1 łyżeczkę suszu, zalewamy wrzącą wodą i zaparzamy około 6 min. Po tym czasie herbata jest gorzka oraz uwalnia się z niej tanina, która neutralizuje działanie teiny. Herbatę możemy posłodzić łyżeczką cukru, słodzikiem, miodem, czy dodając syropy malinowego lub plasterek cytryny.
Napar z herbaty jest wspaniały do nasączania biszkoptów. Czasem dodawany jest także do ciast.
Pijąc gorącą herbatę rozgrzewamy organizm, a podana z kostkami lodu będzie idealna na upalne dni.

Ten pyszny napój wspaniale orzeźwia, dodaje energii oraz świetnie smakuje. A więc pijmy ją na zdrowie.


Herbatę niekoniecznie trzeba pić, aby odczuć jej drogocenny wpływ. Jest często wykorzystywana np. w kąpieli. Wszystkie herbaty pochodzą z tej samej rośliny herbacianej. Największym producentem czarnej herbaty są Chińczycy. Na nasz kontynent sprowadzili ją Holendrzy. Herbata czarna jest odmianą herbaty zielonej, która poddawana jest fermentacji, a następnie suszeniu w wyniku czego listki ciemnieją oraz zmienia się ich smak, a także właściwości. Za najbardziej popularne czarne herbaty uważane są: Ceylon ze Sri Lanki, assam i darjeeling z Indii oraz Yunnan z Chin. Kupujemy je w postaci całych liści (najbardziej aromatyczne i intensywne), liści rozdrobnionych, lub jako pyłek (mało wartościowy) do herbat expresowych. Aby poprawić swoją koncentrację i zwiększy energię warto pić herbatę, ponieważ zawarta jest w niej teina, która pomoże w poprawieniu naszej odporności. Pijąc ją, zmniejszamy także ryzyko zawału. Wystarczą 2-3 szklanki dziennie herbaty, aby zapobiec powstaniu zakrzepów. Wspomaga ona trawienie, a także hamuje rozwój bakterii w przewodzie pokarmowym. Na jedną filiżankę herbaty dajemy 1 łyżeczkę suszu, zalewamy wrzącą wodą i zaparzamy około 6 min. Po tym czasie herbata jest gorzka, oraz uwalnia się zniej tanina, która neutralizuje działanie teiny. Herbatę możemy posłodzić łyżeczką cukru, słodzikiem, miodem czy dodając syropy malinowego lub plasterek cytryny. Napar z herbaty jest wspaniały do nasączania biszkoptów. Czasem dodawany jest także do ciast. Pijąc gorącą herbatę rozgrzewamy organizm, a podana z kostkami lodu będzie idealna na upalne dni. Ten pyszny napój wspaniale orzeźwia, dodaje energii oraz świetnie smakuje. A więc pijmy ją na zdrowie. >>>