jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Herbatnikowe żabki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Deser podajemy na ciepło lub zimno. Pyszne połączenie kruchych herbatników, soku owocowego i budyniu. POLECAM

Herbatnikowe żabki

Składniki:

Herbatnikowe żabki

 

  • Składniki na 5 porcji:
  • 1 litr soku Kubuś zielonego,
  • Około 200 g herbatników,
  • 10 biszkopcików okrągłych,
  • 10 rodzynek,
  • Trzy budynie waniliowe

 

 

Sposób przygotowania:

Herbatnikowe żabki
Na soku gotujemy budyń. Połowę soku gotujemy, w drugiej rozpuszczamy budyń i zalewamy gotujący sok. Trzymamy na ogniu, do momentu rozklejenia skrobi. Herbatniku kruszymy delikatnie w dłoniach. W przygotowanych pucharkach lub szklankach układamy na przemiennie herbatniki, budyń, herbatniki i budyń. Z biszkoptów wycinamy od kieliszka oczy. Układamy je na deserze. Z rodzynek wykonujemy źrenice żabki. Usta wykonałam z pozostałości po biszkopcie z którego wycinane były oczy.