Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

hetmańskie miodowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne miodowe hetmańskie rozpływające się w ustach

hetmańskie miodowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

hetmańskie miodowe

 

  • Ciasto kruche :
  • 3 szklanki mąki
  • szklanka cukru
  • margaryna - 220 g
  • jedno żółtko
  • 4 płaskie łyżki miodu

 

  • Biszkopt :
  • 4 jaja + białko pozostałe z ciasta kruchego
  • niepełna szklanka cukru
  • jeden budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła
  • 3 łyżki wody
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka miodu

 

  • Masa :
  • 2,5 szklanki mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • cukier waniliowy
  • niecała szklanka cukru
  • margaryna - 250g

 

  • Polewa:
  • pół kostki margaryny
  • 3 łyżki wody i 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 szkl cukru

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

hetmańskie miodowe
Miodowe placki : Mąkę wsypujemy na stolnicę. Dodajemy pokrojoną w mniejsze kawałki margarynę i siekamy nożem : margarynę z mąką. Następnie dodajemy jedno żółtko. cukier, miód i razem wszystko zagniatamy. Gdy ciasto zostanie już zagniecione dzielimy na dwie równe części Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Placki pieczemy po ok 15 minut w dwóch jednakowych blachach. BISZKOPT : Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do 4 białek , białko które zostało z ciasta kruchego. Ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając połowę cukru. W oddzielnej misce ( z żółtkami ) dodajemy do nich wodę ( letnią ) miód, pozostały cukier i ucieramy ok 10 minut. Aż masa będzie puszysta i kremowa. Na masę z żółtek przesiewamy budyń,mąkę oraz proszek do pieczenia. Następnie na to wykłądamy ubitą pianę. Dokładnie lecz delikatnie wszystko ze sobą mieszamy. Roztapiamy dwie łyżki masła. Ostudzone masło dodajemy do masy biszkoptowej i mieszamy ponownie. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę ( taka sama jak na kruche placki ) wylewamy nasz biszkopt i pieczemy ok 25 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.MASA: Dwie szklanki mleka wlewamy do garnuszka, dodajemy cukeir i margarynę. Zagotowujemy. W połowie szklanki mleka rozrabiamy dokłądnie budynie. Do gotującego mleka dodajemy masę budyniową cały czas mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia. Gdy będą grudki warto dać masę przez sitko.POLEWA: margarynę, cukier, wodę, mleko dodajemy do jednego garnuszka. Czekamy aż rozpuści się margaryna. Następnie dodajemy kakao. Można dodać łyżeczkę żelatyny rozrobionej w ciepłej wodzie. Masa będzie błyszcząca. Miszamy dokładnie wszystko. Czekamy aż polewa przestygnie.PRZEKŁADANIE : Placek kruchy pół masy budyniowej biszkopt pozostała masa placek kruchy polewa
hetmańskie miodowe
ubijamy nasze 5 białek na sztywną pianę
hetmańskie miodowe
Zajmujemy się następnie żółtkami - ucieramy na puszystą masę kremową
hetmańskie miodowe
Kruche ciasto dzielimy na dwie części i pieczemy każdą po ok 15 minut
hetmańskie miodowe
Odstawiamy na noc gotowe ciasto by składniki przegryzły się