Ania Hosz

Ania Hosz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 198]

Heukiimjajuk po polsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Owsianka na bogato i kolorowo:)

Heukiimjajuk po polsku

Składniki:

Heukiimjajuk po polsku

 

Sposób przygotowania:

Heukiimjajuk po polsku
Heukimjajuk to koreańska "porridge" z czarnym sezamem. Tyle że u nas owsianki robi się płatków owsianych a u nich z płatków ryżowych. Nasza owsianka jest zdecydowania lepsza, bogatsza:) Płatki owsiane wypłukać, zalać zimna wodą i zagotować. Posłodzić. Czarny sezam wypłukać i uprażyć na patelni. Uważać, żeby się nie przypalił. Uprażony sezam zmielić w młynku albo w rozdrabniaczu i wsypać do owsianki. Dolać mleko i dodać masło. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować razem około 3 minut. Przed podaniem dosłodzić miodem i posypać wiórkami kokosowymi- ja wykorzystałam barwione.