basia.hinderer

basia.hinderer

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Hiszpańska paella mixta

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Paella to wysmienite danie jednogarnkowe, które sprawdzi sie zarówno jako smaczny obiad dla wszystkich domowników, jak i jako główny punkt wieczoru podczas kolacji ze znajomymi. Wariacji jest wiele, ale ten przepis skradnie Wasze podniebienia.

Hiszpańska paella mixta Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Hiszpańska paella mixta

 

  • Mieszanka węgierska HORTEX (mimo, że węgierska to w tym przypadku sprawdzi się wyśmienicie)
  • garstka Zielonej fasolki szparagowej HORTEX (przygotowaną wg przepisu na opakowaniu)
  • garstka Groszku zielonego HORTEX (przygotowany wg przepisu na opakowaniu)
  • trzy nieduże pałki z kurczaka
  • dwa skrzydełka kurczaka
  • ok 200 g mięsa wieprzowego z kością, pokrojone w niewielkie kawałki (ja użyłam żeberek)
  • ok 100 g krewetek tygrysich
  • 1 litr bulionu (drobiowy lub warzywny, może być z kostki)
  • ryż do risotto albo do sushi, zwykły ryż rozgotuje się i nie wchłonie
  • szczypta szafranu
  • 1 łyżeczka kurkumy (nada potrawie wspaniały kolor)
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki (może być też wędzona)
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

 

  • cytryna do skropienia przed podaniem

 

Sposób przygotowania:

Hiszpańska paella mixta
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy kurczaka oraz wieprzowinę i podsmażamy tak, aby z każdej strpny się zrumieniły (oliwa musi być mocno rozgrzana, zeby mięso się zrumieniło, a nie puściło soki i zaczęło się dusić). Podsmażone mięso dkładamy na bok do miseczki. Na tej samej patelni smażymy warzywa z mieszanki wegierskiej HORTEX ok. 5 min pod koniec dodajemy przecier pomidorowy, posiekany czosnek, zielony groszek i fasolkę szparagową HORTEX, i smażymy jeszcze 1 min. Do warzyw dodajemy ryż, smażymy go około 3 min co jakiś czas mieszając. Dodajemy kurkumę, paprykę. Na wierzchu układamy wcześniej obsmażone kawałki mięsa. W międzyczasie zagotowujemy bulion dodając do niego szczyptę szafranu. Ryż zalewamy gorącym bulionem i gotujemy na małym ogniu przez około 15 min, bardzo ważne jest, aby przez ten czas nie mieszać potrawy. W międzyczasie obsmażamy na oliwie z oliwek krewetki. Po minucie z kazdej strony. Zdejmujemy potrawę z ognia, na wierzchu układamy krewetki i trzymamy pod przykryciem jeszcze przez kolejne 15 min. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki i skrapiamy sokiem z cytryny. Paellę najlepiej jeść od razu po przyrządzeniu.
Hiszpańska paella mixta
Hiszpańska paella mixta
Hiszpańska paella mixta